Γρήγορα τεστ για τον κορωνοϊό: Τι πρέπει να ξέρετε

Ζήσης Ψάλλας

Τα γρήγορα τεστ ανιχνεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες -γνωστές ως αντιγόνα- στην επιφάνεια του ιού και μπορούν να εντοπίσουν άτομα που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της λοίμωξης, όταν τα επίπεδα του ιού στο σώμα είναι πιθανό να είναι υψηλά. 

Οι δοκιμές για τη νόσο COVID-19 εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: διαγνωστικές εξετάσεις όπως δοκιμασίες PCR και αντιγόνων, οι οποίες ανιχνεύουν τμήματα του ιού SARS-CoV-2 και δοκιμές αντισωμάτων που εντοπίζουν μόρια που παράγουν οι άνθρωποι όταν έχουν μολυνθεί από τον ιό. Τα αντισώματα μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να αναπτυχθούν μετά από μια λοίμωξη και συχνά παραμένουν στο αίμα για εβδομάδες μετά την ανάρρωση, επομένως οι δοκιμές αντισωμάτων έχουν περιορισμένη χρήση στη διάγνωση.

Οι δοκιμές PCR είναι υψηλής ευαισθησίας και σχεδόν 100% ακριβείς στον εντοπισμό μολυσμένων ατόμων, όταν χορηγούνται σωστά. Ωστόσο, τέτοιες δοκιμές απαιτούν γενικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ειδικά αντιδραστήρια και ακριβά μηχανήματα που χρειάζονται ώρες για να παρέχουν αποτελέσματα.

Ένα τυπικό τεστ αντιγόνου γίνεται από έναν επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης που παίρνει δείγμα από τη μύτη ή το λαιμό ενός ατόμου -παρόλο που οι εταιρείες αναπτύσσουν κιτ τα οποία χρησιμοποιούν δείγματα σάλιου, τα οποία είναι πιο εύκολα και ασφαλέστερα στη συλλογή. Το δείγμα στη συνέχεια αναμιγνύεται με ένα διάλυμα που διασπά τον ιό και απελευθερώνει συγκεκριμένες πρωτεΐνες του. Το μείγμα προστίθεται σε μια χάρτινη ταινία που περιέχει ένα αντίσωμα προσαρμοσμένο για σύνδεση με αυτές τις πρωτεΐνες, εάν υπάρχουν στο διάλυμα. Ένα θετικό αποτέλεσμα δοκιμής μπορεί να ανιχνευθεί είτε ως λάμψη φθορισμού είτε ως σκοτεινή ταινία στη λωρίδα χαρτιού.

Οι δοκιμές αντιγόνου δίνουν αποτελέσματα σε λιγότερο από 30 λεπτά. Ωστόσο, ενώ μια τυπική δοκιμή PCR μπορεί να ανιχνεύσει ένα μόριο RNA σε ένα μικρολίτρο διαλύματος, οι δοκιμές αντιγόνου χρειάζονται ένα δείγμα που περιέχει χιλιάδες -πιθανώς δεκάδες χιλιάδες- σωματίδια του ιού ανά μικρολίτρο για να δώσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Έτσι, εάν ένα άτομο έχει χαμηλές ποσότητες του ιού στο σώμα του, το τεστ μπορεί να δώσει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα.

Το τεστ αντιγόνου μπορεί να εντοπίσει κατά 95-100% το ιό εάν τα δείγματα συλλέχθηκαν εντός μιας εβδομάδας από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αλλά αυτό το ποσοστό μπορεί να πέσει στο 75% εάν τα δείγματα ελήφθησαν μετά από μία εβδομάδα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. 

Διαβάστε ακόμη...