Γόνιμες μέρες: Πώς θα τις υπολογίσετε για να μείνετε έγκυος

Για να μείνει μία γυναίκα έγκυος πρέπει τα σπερματοζωάρια του άνδρα να συναντηθούν με το ωάριο της γυναίκας τις ημέρες της ωορρηξίας, δηλαδή τις γόνιμες μέρες.
Στην ωορρηξία, το ώριμο ωάριο φεύγει από την ωοθήκη και αρχίζει να κινείται μέσα στη σάλπιγγα. Εντός των επόμενων 24 ωρών, έχει τη δυνατότητα να γονιμοποιηθεί.

Οι γόνιμες ημέρες μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, ανάλογα με τον κύκλο. Γνωρίζοντας λοιπόν τον δικό σας κύκλο μπορείτε να προβλέψετε τις ευνοϊκές ημέρες, όπως επίσης την ημερομηνία της επόμενης περιόδου.

Εάν ο κύκλος σας είναι σταθερός μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε τις γόνιμες ημέρες σας. Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο. Δηλαδή σε ένα κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα. Οι 3 ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία της γυναίκας είναι αυτές κατά τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης. Παρόλα αυτά, η σεξουαλική επαφή που λαμβάνει χώρα έως και πέντε ημέρες πριν την ωορρηξία μπορεί να οδηγήσει σε γονιμοποίηση.

Τις περισσότερες φορές, είναι πολύ δύσκολο για μία γυναίκα να καθορίσει την ημέρα της ωορρηξίας της, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Προκειμένου να μπορεί μία γυναίκα να γνωρίζει πότε θα γίνει η ωορρηξία της, έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ειδικά τεστ από το φαρμακείο (που λειτουργούν περίπου όπως τα τεστ ελέγχου της εγκυμοσύνης), τα οποία όμως πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 8 ώρες. Είναι συνεπώς προτιμότερο να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της. Αυτός θα την υποβάλλει σε κολπικό υπερηχογράφημα που προβλέπει την ωορρηξία μέχρι 48 ώρες πριν συμβεί.

Αν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι η γυναίκα θα έχει απαραίτητα και εγκυμοσύνη, αφού περίπου στο 30% των περιπτώσεων οι προσπάθειες καταλήγουν ατελείς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *