Γονιδιακή επεξεργασία κάνει τα λιποκύτταρα να καίνε ενέργεια

Ζήσης Ψάλλας

Ομάδα ερευνητών στο Κέντρο Διαβήτη Touchstone του Ιατρικού Κέντρου UT Southwestern Medical Center χρησιμοποίησαν επιτυχώς γονιδιακή επεξεργασία για να μετατρέψει τα λιποκύτταρα που συνήθως χρησιμοποιούνται για αποθήκευση σε κύτταρα που καίνε ενέργεια.

«Είναι σαν να αναποδογυρίζουμε έναν διακόπτη. Αφαιρέσαμε το "φρένο" στο μονοπάτι καύσης ενέργειας στα λιποκύτταρα κατασκευάζοντας μια μετάλλαξη που διαταράσσει την αλληλεπίδραση μεταξύ ενός μόνο ζευγαριού πρωτεϊνών», δήλωσε ο επικεφαλής της Rana Gupta, Αναπληρωτής Καθηγητής της Εσωτερικής Ιατρικής. «Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι η απελευθέρωση αυτού του φρένου στα λιπώδη κύτταρα μπορεί να κάνει τα υπάρχοντα φάρμακα για τον διαβήτη πολύ πιο αποτελεσματικά».

Η έρευνα στο UT Southwestern, που κατατάσσεται στα 25 κορυφαία νοσοκομεία των ΗΠΑ για διαβήτη και ενδοκρινολογική φροντίδα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Genes and Development και υποστηρίζεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την προώθηση της παραγωγής αυτών των λιποκυττάρων που καίνε ενέργεια ως θεραπεία ενάντια σε μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης», δήλωσε ο Gupta, ο οποίος χαρακτήρισε την παχυσαρκία «πανδημία πριν από την πανδημία [του κορωνοϊού]».

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λιποκυττάρων στους ανθρώπους -τα λευκά που χρησιμεύουν ως τόπος αποθήκευσης ενέργειας και διευρύνονται σε αριθμό και μέγεθος σε άτομα με παχυσαρκία, τα καφετιά και τα μπεζ κύτταρα που καίνε ενέργεια για παραγωγή θερμότητας και αύξηση της ενεργειακής δαπάνης. Τα ωφέλιμα κύτταρα καφέ λίπους προστατεύουν από την ανάπτυξη διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν πολύ λιγότερα καφέ και μπεζ λιποκύτταρα, εξήγησε ο Gupta.

Ο Gupta μελετά τα λιποκύτταρα και τις μεταβολικές ασθένειες από το 2006. Εντάχθηκε στην σχολή UT Southwestern το 2012, όπου το εργαστήριό του χρησιμοποιεί σύγχρονες προσεγγίσεις στη μοριακή γενετική και τη μοριακή/κυτταρική βιολογία για να διερευνήσει διάφορες πτυχές της ανάπτυξης των λιποκυττάρων.

Η κατανομή και η δυσλειτουργία των λιποκυττάρων συνδέονται στενά με την παχυσαρκία και ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Η αυξανόμενη επιδημία παχυσαρκίας και το αυξανόμενο κόστος που συνδέονται με τη θεραπεία των μεταβολικών ασθενειών έχουν αυξήσει τον επείγοντα χαρακτήρα για την κατανόηση όλων των πτυχών της βιολογίας του λιπώδους ιστού, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται τα λιποκύτταρα σε όλο το σώμα.

Διαβάστε ακόμη...