Είναι η πρώτη φορά που μια συνεργασία των καλύτερων ειδικών παγκοσμίως πραγματοποιείται για να εντοπιστούν οι γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν 50 διαφορετικά είδη καρκίνου.
Τα ποσοστά επιβίωσης στον καρκίνο του παγκρέατος δεν έχουν βελτιωθεί τα προηγούμενα 40 χρόνια, καθιστώντας τον την τέταρτη αιτία θανάτου από καρκίνο.
Η διεθνής ομάδα περισσότερων των 100 ερευνητών είχε επικεφαλής τον καθηγητή Sean Grimmon, από το πανεπιστήμιο Queensland, και τον καθηγητή Andrew Biankin από το Kinghorn Cancer Centre at Garvan Institute of Medical Research / St. Vincent’s Hospital του Σύδνεϋ.
Οι ειδικοί ανέλυσαν το γονιδίωμα 100 όγκων του παγκρέατος σε σύγκριση με μη καρκινικό ιστό για να ανακαλύψουν ποιες γενετικές μεταλλάξεις μπορεί ενδεχομένως να προκάλεσαν τον καρκίνο.
Ο Grimmon δήλωσε ότι ανακάλυψε συνολικά περισσότερα από 2.000 μεταλλαγμένα γονίδια, που κυμαίνονταν από το γονίδιο KRAS που ήταν μεταλλαγμένο στο 90% περίπου των δειγμάτων ως εκατοντάδες μεταλλάξεις γονιδίων που ήταν παρούσες μόνο στο 1 ή 2% των όγκων. Έτσι ενώ οι όγκοι μπορεί να μοιάζουν πολύ κάτω από το μικροσκόπιο, η γενετική ανάλυση αποκαλύπτει τόσες ποικιλομορφίες σε κάθε όγκο όσοι και οι ασθενείς. Αυτό δείχνει ότι ο «καρκίνος του παγκρέατος» δεν είναι μια νόσος αλλά πολλές και υποδεικνύει ότι άνθρωποι που φαίνεται πως έχουν τον ίδιο καρκίνο θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται αρκετά διαφορετικά.
Ο Biankin σχολίασε ότι στο μέλλον ανεξάρτητη διάγνωση και σχέδια για αγωγή για κάθε ασθενή θα είναι ο κανόνας. Δήλωσε ότι στην παρούσα έρευνα ανακάλυψε ομάδα γονιδίων που συχνά έχει υποστεί βλάβη σε ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας και σχετίζεται με δυνητικά φτωχότερα αποτελέσματα για αυτούς τους ασθενείς. Είναι νέος δείκτης καρκίνου στο πάγκρεας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατευθύνει την πρόγνωση και την αγωγή.
Πηγή: iatronet.gr