Γονίδια και υπερβολική αύξηση βάρους

0E1060632DADA8B4EBDFC865AD15C577.jpg

  Η σημασία των γονιδίων και η επίδρασή τους στο σωματικό βάρος επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Jοurnal of Molecular Psychiatry, ένα ελαττωματικό γονίδιο που συνδέεται με την παχυσαρκία φαίνεται να επηρεάζει τον έλεγχο των διατροφικών μας παρορμήσεων και επιλογών.

Πρόκειται για το γονίδιο με την κωδική ονομασία FTO, παραλλαγές του οποίου σχετίζονται σήμερα με αυξημένο σωματικό βάρος. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 700 συμμετέχοντες και επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης μάζας σώματος αυξάνεται σε άτομα με ένα ή δύο αντίγραφα της παραλλαγής του γονιδίου FTO. Τα άτομα αυτά είχαν μεγαλύτερη τάση για υπερφαγία και πρόσληψη λιπαρών τροφών με το πέρας των ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες με βάση τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα φαίνεται ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας αντιμετωπίζουν μια ανηφορική μάχη για να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Αυτό δεν πρέπει βέβαια να αποτελεί δικαιολογία, αλλά πρέπει να είναι μια μερική εξήγηση γιατί κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο από κάποιους άλλους να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *