Γκίκας Μαγιορκίνης: Τρεις μεγάλες προκλήσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα

Άρθρο του Γκίκα Μαγιορκίνη Επίκουρου Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο zougla.gr.

Η πανδημία του SARS-CoV-2 άλλαξε δραματικά τις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Με την έλευση των εμβολίων μπήκαμε σε τροχιά επιστροφής των δραστηριοτήτων στην προ Covid-19 εποχή. Ποιες θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα;

Διεθνή ταξίδια

Τα διεθνή ταξίδια είναι αυτονόητα ο τρόπος διασποράς του ιού και των στελεχών του σε παγκόσμια κλίμακα. Για αυτόν τον λόγο μία σειρά από μέτρα ελέγχου των ταξιδιωτών αποσκοπούν στον περιορισμό της μετάδοσης των στελεχών του ιού από χώρα σε χώρα. Σε αυτόν τον τομέα πρόληψης έχουν γίνει μεγάλα βήματα τόσο με την ευρύτερη χρήση των ταχέων αντιγονικών test όσο και με την πιο εύκολη μετακίνηση των εμβολιασμένων. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι δεν είναι δυνατή η πλήρης αποτροπή της διασποράς του ιού ακόμα και με τα πιο αυστηρά μέτρα μετακίνησης ταξιδιωτών.

Δυστυχώς, η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα αναμένεται να αργήσει για τα διεθνή ταξίδια. Δεν αποκλείεται να δούμε αρκετές χώρες να δέχονται αποκλειστικά επισκέπτες που έχουν εμβολιασθεί.

Κλειστοί χώροι διασκέδασης

Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης αποτελούν αδιαμφισβήτητα την πιο δυναμική εστία υπερμετάδοσης του ιού. Είναι ο χώρος όπου δεν αναμένεται τήρηση των μέτρων υγιεινής ακόμα και στα πιο αυστηρά πλαίσια λειτουργίας. Η ευαισθησία της επιδημίας στην λειτουργία των κλειστών χώρων διασκέδασης στην εποχή των εμβολίων θα δοκιμασθεί τους ερχόμενους μήνες. Εξαιτίας της δυσκολίας επιτήρησης των μέτρων αποτελεί σίγουρα το μεγαλύτερο στοίχημα και το αδύναμο σημείο όσον αφορά την ομαλή εξέλιξη της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής τα μέτρα αντιμετώπισης των επιδημικών εξάρσεων στο 4ο κύμα σε περιφερειακές ενότητες αντιμετωπίζονται με στοχευμένους περιορισμούς στους χώρους διασκέδασης (απαγόρευση μουσικής, νυχτερινό κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση κυκλοφορίας). Τα πρώτα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν σε περίπτωση έξαρσης το επόμενο χρονικό διάστημα θα αφορούν τους κλειστούς χώρους διασκέδασης.

Υψηλή εμβολιαστική κάλυψη

Τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 αποδείχτηκε ότι έχουν πολύ καλύτερη αποτελεσματικότητα από το 50% που είχε τεθεί ως στόχος αρχικά. Τα δεδομένα όμως πλέον δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα απαιτεί υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε όλο τον κόσμο. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να βελτιστοποιηθεί η παροχή των εμβολίων τόσο όσον αφορά τον ρυθμό του εμβολιασμού όσο και την κατάλληλη χρονική στιγμή παροχής των δόσεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι με την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης εμβολίου στους 2 με 3 μήνες επιτυγχάνεται πολύ καλύτερη ανοσία ενώ συγχρόνως επιταχύνεται η εμβολιαστική κάλυψη 2-3 φορές. Με απλά λόγια καθυστερώντας την δεύτερη δόση των εμβολίων επιτυγχάνονται καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα, ενώ αυξάνουμε την διαθεσιμότητα των εμβολίων στις χώρες που δυσκολεύονται να βρούνε εμβόλια λόγω εμπόδιων παραγωγής. Η ανάγκη της τρίτης δόσης σε κάποιες ομάδες υψηλού κινδύνου αναμένεται ωστόσο ότι θα δυσκολέψει την επίτευξη του στόχου για μεγαλύτερη διανομή εμβολίων στις λιγότερο εύπορες χώρες.

Διαβάστε ακόμη...