Γιώργος Χρούσος: Πανδημία και εγκλεισμός άλλαξαν επί τα χείρω τη διατροφή των παιδιών

O καθηγητής παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Γιώργος Π. Χρούσος, λέει σε συνέντευξή του προς το zougla.gr ότι η πανδημία και ο εγκλεισμός έφεραν στα παιδιά και τους εφήβους τη λεγόμενη "ανακουφιστική διατροφή", με σοβαρές παρενέργειες στο σώμα τους και στην ψυχική υγεία.

Ο Γεώργος Π. Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού, και Ιατρικής Ακριβείας, επικεφαλής έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής ανοίγει τα χαρτιά του στο zougla.gr, αναλύοντας όλα τα σοβαρά αποτυπώματα που έχει αφήσει η φονική πανδημία σε παιδιά και εφήβους. Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής, ο εγκλεισμός και η μη κανονικότητα οδήγησαν στην συμπεριφορά που λέγεται «comfort eating», δηλαδή «τρώγοντας για ανακούφιση». 

Συνέντευξη στον Θάνο Ξυδόπουλο

Kύριε Καθηγητά, πόσο επηρεάστηκαν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών κατά την διάρκεια της πανδημίας;

Δυστυχώς πάρα πολύ, σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά ο κυριότερος είναι το σύνθετο στρες που μας επέβαλλε η πανδημία: φόβος, θυμός, εγκλεισμός, έλλειψη άσκησης, κακός ύπνος, και έλλειψη κανονικότητας, όλα μαζί δημιούργησαν άγχωτικά και καταθλιπτικά συμπτώματα, και οδήγησαν στην συμπεριφορά που λέγεται στα Αγγλικά «comfort eating», δηλαδή «τρώγοντας για ανακούφιση». Παρακολουθώ παιδιά, εφήβους και ενηλίκους από πριν την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, και τα ευρήματα που αφορούν την πανδημία και τις συνέπειές της στον οργανισμό είναι δραματικά. Ακόμα και αν το βάρος παρέμεινε φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η σύσταση του σώματος άλλαξε επί τα χείρω. Παρατηρήθηκε απώλεια μυϊκής μάζας και αύξηση του λίπους του σώματος, αλλαγές που επηρεάζουν το μεταβολισμό αρνητικά και προοιωνίζουν αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα στο μέλλον.

Θεωρείτε ότι αν αυξηθεί το ιικό φορτίο στα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να υπάρξει ένα καθολικό κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων;

Νομίζω ότι με τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα δεν θα υπάρξει, ούτε πρέπει να υπάρξει, καθολικό κλείσιμο των σχολείων. Πολλά παιδιά έχουν ήδη επηρεαστεί αρνητικά από το φυσικό κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Τελικά τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι φταίει γι' αυτό;

Δυστυχώς πράγματι είναι τα πιο παχύσαρκα και υπέρβαρα, και συμπεριλαμβάνουν και τα Ελληνόπουλα της Κύπρου. Τα νούμερα είναι τραγικά, αφού πάνω από 30 % των παιδιών εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες. Αιτίες είναι ο κακός τρόπος ζωής: Κακή ποιότητα διατροφής και διατροφικών συμπεριφορών, έλλειψη άσκησης, παρατεταμένη χρήση οθονών, κακός ύπνος, έλλειψη κανονικότητας ύπνου και γευμάτων, χρόνιο στρες, όλα μαζί συνωμοτούν εναντίον των παιδιών μας. Και όλα είναι προλήψιμα και αναστρέψιμα. Τα τελευταία χρόνια, η Ιπποκρατική Ιατρική του Τρόπου Ζωής (Lifestyle Medicine) επανέρχεται στη ζωή μας. Πρέπει να περάσει το μήνυμα σε όλους!

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους παίρνουν απότομα βάρος ενώ μπορεί να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή όπως είναι η μεσογειακή;

Θα ήταν ευχής έργο να επανερχόμαστε στην Ελληνική διατροφή, που είναι το καλύτερο δείγμα της λεγόμενης Μεσογειακής διατροφής. Αν κοιτάξει κανείς την ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια θα δει ότι η «διατροφική πυραμίδα» που συνιστούν στους πολίτες είναι η πυραμίδα της Ελληνικής διατροφής. Έχουμε εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα στη χώρα μας και μια δυνατή ιστορική παράδοση. Ας μην τα εγκαταλείπουμε χάριν της διατροφής που σωστά έχει αποκληθεί junk food (σκουπιδο-διατροφή).

Κατά πόσο τα παιδιά επηρεάζονται από μια μακράς διάρκεια COVID-19;

Ευτυχώς, η μακράς διάρκειας COVID-19 στα παιδιά που πέρασαν τη νόσο με συμπτώματα είναι σε ποσοστό κάτω του 2%. Γενικά, τα παιδιά αρρωσταίνουν σε μικρά ποσοστά και συνήθως περνούν τη νόσο COVID- 19 ασυμπτωματικά ή ελαφρά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας είχαμε μόνο 3 θανάτους από COVID-19 στα παιδιά στη χώρα μας, και αυτά τα παιδιά είχαν υποκείμενη επιβάρυνση στην υγεία τους. Επίσης, είχαμε μερικές δεκάδες παιδιών που ανέπτυξαν to πολυφλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C, τα οποία όμως ανταποκρίθηκαν καλά στην κατάλληλη θεραπεία στα νοσοκομεία που νοσηλεύτηκαν. Το MIS-C είναι μια σοβαρή νόσος και σίγουρα τα παιδιά που το πέρασαν υπέστησαν μια σημαντική ταλαιπωρία.

Πολλά έχουν γραφτεί για τον εμβολιασμό και τις σοβαρές παρενέργειες σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα;

Το εμβόλιο που διατίθεται για τα Ελληνόπουλα έχει δοθεί σε πάνω από 12 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους εκτός Ελλάδος και σίγουρα είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό και ασφαλές. Αναφέρω πάντοτε, όμως, ότι τα εμβόλια είναι φάρμακα και τα φάρμακα έχουν παρενέργειες. Το εμβόλιο κατά της COVID-19 έχει εξαιρετικά ελάχιστες παρενέργειες, με πιο σοβαρή την μυοκαρδίτιδα/περικαρδίτιδα, με μία διαπιστωμένη περίπτωση στα 10,000 παιδιά και εφήβους, με μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια. Μέχρι στιγμής, από ότι γνωρίζω, οι περιπτώσεις στη χώρα μας ήταν ελαφράς ή μέτριας σοβαρότητας και η φλεγμονή υποχώρησε μέσα σε λίγες ημέρες. Ας σημειώσω εδώ ότι η παραλλαγή Δέλτα του ιού είναι άκρως μεταδοτική, που σημαίνει ότι όλοι οι ανεμβολίαστοι και, συνεπώς, και τα παιδιά και οι έφηβοι κινδυνεύουν.

Σας ανησυχεί η συνύπαρξη γρίπης και Covid 19 για φέτος; Θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση;

Είναι δυνατόν να υπάρξει ταυτόχρονη λοίμωξη με τους δύο ιούς, κάτι που σίγουρα σημαίνει ότι η σύνθετη νόσος θα μπορεί να είναι βαρύτερη και πιο θανατηφόρος. ;Oμως, όπως και πέρυσι, λόγω των προφυλακτικών μέτρων και των εμβολίων κατά της γρίπης και της COVID-19, δεν ανησυχώ ιδιαίτερα.

Διαβάστε ακόμη...