Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα παιδιά σε μια σχέση «σκοτώνουν» το σεξ. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα και έγκειται στους δικούς σας χειρισμούς για το αν και πόσο θα επιτρέψετε να συμβεί κάτι τέτοιο στον γάμο σας.
Προστατέψτε τη σεξουαλική σας ζωή από τον γονεικό σας ρόλο.
Το σεξ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να είναι το ίδιο ικανοποιητικό ακόμα και όταν υπάρχουν παιδιά ή μωρά μέσα στο σπίτι. Για να συμβεί όμως αυτό είναι αναγκαίο να υιοθετήσετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο στρατηγικής, το οποίο προϋποθέτει αμοιβαιότητα και προσπάθεια και από τους δυο σας.
Ο προγραμματισμός βέβαια και το σχέδιο συχνά πιστεύουμε ότι δεν ταιριάζουνε με την έννοια του καλού σεξ, παρόλα αυτά είναι αναγκαίο η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού με παιδί, όχι να σχεδιαστεί, αλλά να προστατευτεί, να «περιτοιχιστεί».
Αν εξαιρέσουμε τις τελευταίες βδομάδες εγκυμοσύνης και τις πρώτες μετά την γέννα όλες οι υπόλοιπες είναι πιθανές μέρες σεξουαλικής συνεύρεσης με τον απαραίτητο βέβαια σχεδιασμό. Ειδικά τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα που η γυναίκα αφιερώνει όλη την προσοχή της στο νεογέννητο οι πατεράδες συχνά αισθάνονται ζήλια και ανταγωνιστικότητα για την προσοχή και την φροντίδα της συζύγου τους.
Αυτό συχνά προκαλεί εκνευρισμό στο ζευγάρι γεγονός που τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο από το να συζητήσουν για τη σεξουαλική τους ζωή. Συχνά ο άντρας «σαν ένα δεύτερο παιδί που αισθάνεται ριγμένο από τον ερχομό του καινούριου του αντίζηλου» επιμένει να απαιτεί την ίδια και περισσότερη προσοχή από αυτή που λάμβανε πριν το παιδί, αγνοώντας τη συναισθηματική κατάσταση της γυναίκας του, με αποτέλεσμα εκείνη να γίνεται ακόμα πιο απόμακρη απέναντί του και περισσότερο αμυντική με το παιδί της.
Όλες αυτές οι αλλαγές που επιφέρει η παρουσία ενός παιδιού στην ζωή ενός ζευγαριού σίγουρα αναταράσσουν τις ισορροπίες της σχέσης και της μεταξύ τους επικοινωνίας. Παρόλα αυτά μπορείτε ακόμα να διατηρήσετε τον έλεγχο και να επαναφέρετε την ισορροπία συμμαχώντας με τον/την σύζυγο συμφωνώντας σε ένα κοινό πλάνο.
Μιλήστε ο ένας στον άλλο για το πως αισθάνεστε με την αλλαγή αυτή στη ζωή σας. Πόσο έχει επηρεάσει τη σεξουαλική σας επιθυμία, τις φαντασιώσεις σας και την ψυχική σας διάθεση. Δεν είναι καθόλου εύκολο να διατηρηθεί η διάθεση για σεξουαλική εμπλοκή όταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η ζωή σας έχει αλλάξει ολοκληρωτικά.
Όταν οι ώρες που κοιμάστε έχουν μειωθεί χαρακτηριστικά, όταν λογικά μεν, προτεραιότητα σας αποτελεί τώρα το παιδί. Όταν δεν σκέφτεστε πια πως θα περάσει η εβδομάδα στη δουλειά για να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και στη σχέση σας το Σαββατοκύριακο.
Όταν πια το γάλα, οι πάνες του παιδιού και το βιολογικό του ρολόι είναι αυτά που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και το δικό σας πρόγραμμα και απαιτούν συνεχώς και αδιαλείπτως τη δική σας ενέργεια και ψυχική διάθεση. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι έχετε ο ένας τον άλλο, ότι είστε μαζί σε αυτό σύμμαχοι και ότι θα βρείτε υποστήριξη από το σύντροφό σας.
Η γνώση της συναισθηματικής αλλά και της σεξουαλικής κατάστασης του συντρόφου σας, θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πολύ πιο ήρεμοι και θα ενισχύσει τους ερωτικούς και συναισθηματικούς δεσμούς στη σχέση σας. Επειδή ο χρόνος που θα έχετε για τον εαυτό σας ξεχωριστά αλλά και σαν ζευγάρι είναι λογικό να μην είναι αρκετός, κατά τη διάρκεια της ημέρας στη νέα αυτή κατάσταση, χρειάζεται να τον κάνετε πιο ποιοτικό, ώστε ακόμα και μισή ή μία ώρα την ημέρα να την αφιερώνετε μόνο σε εσάς και τις ανάγκες σας σαν ζευγάρι.
Το σημαντικότερο ίσως από τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το σεξ στην έγγαμη ζωή σας είναι να οριοθετήσετε την παρουσία του παιδιού στην κρεβατοκάμαρα σας. Το υπνοδωμάτιο τόσο του παιδιού όσο και των γονιών είναι ξεχωριστοί χώροι και είναι σημαντικό να γίνει αυτό κατανοητό στα παιδιά από μικρή ηλικία.
Το κλείσιμο της πόρτας δηλώνει ότι τώρα εγώ και εσύ είμαστε μαζί, βγάζουμε προσωρινά τον ρόλο του γονέα και υιοθετούμε αυτόν του συντρόφου. Πλησιάζουμε ο ένας τον άλλο χωρίς τον φόβο της ανοιχτής πόρτας και της πιθανής αιφνιδιαστικής επίσκεψης κάποιου παιδιού. Όταν αυτό δεν συμβαίνει το αποτέλεσμα είναι μοιραίο για το σεξ, που μοιάζει πλέον μακρινή, νοσταλγική πολυτέλεια αφού αυτές οι συνθήκες το κάνουν απαγορευτικές, ειδικά για τη γυναίκα.
Επίσης αφιερώστε χρόνο στο μεταξύ σας ερωτικό παιχνίδι. Συνήθως, όσο μια σχέση παλιώνει μέσα στο χρόνο και κυρίως μέσα από τον ερχομό του παιδιού, ο χρόνος που αφιερώνεται στα προκαταρκτικά πριν την σεξουαλική επαφή συνεχώς μειώνεται.
Το ζευγάρι περνάει κατευθείαν στην πράξη αγνοώντας τη σημασία των ερωτικών παιχνιδιών. Κάνουν σεξ μόνο για να θεωρηθούν εντάξει στις συζυγικές τους υποχρεώσεις και για να εκτονώσουν λίγη από τη σεξουαλική τους ένταση, συχνά όμως με τις σκέψεις «μην μας καταλάβουν τα παιδιά», «τι δουλειά έχω να κάνω μετά» κλπ.
Με αυτό τον τρόπο το σεξ γίνεται μισό και ο οργασμός, κυρίως της γυναίκας μοιάζει μακρινός στόχος. Αξίζει να θυμηθείτε πόσο πλούσια ήταν η σεξουαλική σας συνεύρεση πριν τον γάμο και πως αισθανόσασταν τότε.
Τέλος, προσπαθήστε με συμμαχική διάθεση και σχεδιασμό να κάνετε κάτι μαζί με τον/την σύζυγο που να μην περιλαμβάνει τα παιδιά, όπως για παράδειγμα μια εκδρομή. Ή προσπαθήστε να βγαίνετε ένα ρομαντικό ραντεβού τουλάχιστον μία φορά τον μήνα μόνο οι δυο σας. Κινήσεις σαν και αυτές μπορούν να ανανεώσουν την σχέση σας και να διατηρήσουν ηδονική την σεξουαλική ζωή σας και ζωντανή την ερωτική σας σχέση.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BA Psychology, REBT Fellow, Pg.Dip. Sex therapy
Επιστημονικός Συνεργάτης του Ι.Ψ.Σ.Υ.
ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τηλ: 210-7797979 – Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 και 16:00-20:00