Ζήσης Ψάλλας
Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Ωστόσο, οι μηχανισμοί της νόσου στους οποίους οφείλεται η καρδιαγγειακή βλάβη στο διαβήτη τύπου 2 είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι και επί του παρόντος υπάρχει έλλειψη θεραπειών για την πρόληψη τέτοιων τραυμάτων.
Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει δείξει ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια, των οποίων η πιο σημαντική δουλειά είναι η μεταφορά οξυγόνου στα σωματικά όργανα, καθίστανται δυσλειτουργικά στον διαβήτη τύπου 2 και μπορούν να λειτουργήσουν ως μεσολαβητές αγγειακών επιπλοκών. Στην παρούσα μελέτη, ερευνητές από το Karolinska Institutet εξέτασαν σε κύτταρα ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και ποντικών ποιες μοριακές αλλαγές στα ερυθρά αιμοσφαίρια θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτές τις επιβλαβείς επιδράσεις στον διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του μικρού μορίου microRNA-210 μειώθηκαν σημαντικά στα ερυθρά αιμοσφαίρια από 36 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τα ερυθρά αιμοσφαίρια 32 υγιών ατόμων. Τα μικρο-RNA ανήκουν σε μια ομάδα μορίων που χρησιμεύουν ως ρυθμιστές της αγγειακής λειτουργίας στο διαβήτη και σε άλλες καταστάσεις. Η μείωση του microRNA-210 προκάλεσε αλλοιώσεις σε συγκεκριμένα επίπεδα αγγειακής πρωτεΐνης και διαταραχή της λειτουργίας των ενδοθηλιακών κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων. Σε εργαστηριακά πειράματα, η αποκατάσταση των επιπέδων microRNA-210 στα ερυθρά αιμοσφαίρια απέτρεψε την ανάπτυξη αγγειακής βλάβης μέσω συγκεκριμένων μοριακών αλλαγών.
«Τα ευρήματα καταδεικνύουν μια μη αναγνωρισμένη προηγουμένως αιτία αγγειακής βλάβης στον διαβήτη τύπου 2», λέει ο Zhichao Zhou, ερευνητής στο Department of Medicine, Solna, Karolinska Institutet, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, με τον καθηγητή John Pernow στο ίδιο τμήμα. «Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα θα ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες που αυξάνουν τα επίπεδα του microRNA-210 των ερυθρών αιμοσφαιρίων και έτσι να αποτρέψουν το αγγειακό τραύμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes.