Γιατί χάνουμε βάρος όταν αρρωσταίνουμε;

Ζήσης Ψάλλας

Αν και οι λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν με πολλά διαφορετικά συμπτώματα, ένα κοινό σύμπτωμα είναι η απώλεια λίπους και μυών -κάτι που ονομάζεται απώλεια ή εξασθένιση. Οι επιστήμονες του Salk ήθελαν να μάθουν εάν η απώλεια ήταν ευεργετική για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ερευνητές στο εργαστήριο της καθηγήτριας Janelle Ayres ανακάλυψαν ότι η απώλεια ως απόκριση στη μόλυνση από το μικρόβιο T. brucei στα ποντίκια εμφανίζεται σε δύο φάσεις, καθεμία από τις οποίες ρυθμίζεται από διαφορετικά κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ενώ η απώλεια λίπους δεν ωφέλησε την καταπολέμηση της λοίμωξης, η απώλεια μυών ωφέλησε -μια εκπληκτική ένδειξη ότι η απώλεια μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ασθένειας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Cell Reports, μπορούν να ενημερώσουν την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών μεθόδων που προφυλάσσουν τους ανθρώπους από την απώλεια και να αυξήσουν την κατανόησή μας για το πώς επηρεάζει την επιβίωση και τη νοσηρότητα σε λοιμώξεις, καρκίνους, χρόνιες ασθένειες και άλλα.

Η υπεράσπιση του σώματος από έναν εισβολέα απαιτεί πολλή ενέργεια. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι αυτή η κατανάλωση ενέργειας που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό είχε την ατυχή συνέπεια της απώλειας. 

Τα εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται Τ κύτταρα καθυστερούν να αποκριθούν στις λοιμώξεις, αλλά όταν αποκρίνονται, προσαρμόζονται για να καταπολεμήσουν τη συγκεκριμένη μόλυνση. Η Ayres ενδιαφέρθηκε να μάθει εάν αυτά τα Τ κύτταρα προκαλούσαν απώλεια. 

Τα κύτταρα που ενδιαφέρουν ονομάζονται Τ κύτταρα CD4+ και CD8+. Τα CD4+ T κύτταρα ηγούνται της καταπολέμησης της μόλυνσης και μπορούν να προάγουν τη δραστηριότητα των CD8+ T κυττάρων, τα οποία σκοτώνουν εισβολείς και καρκινικά κύτταρα. Οι δύο τύποι Τ-λεμφοκυττάρων συχνά συνεργάζονται, επομένως οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ο ρόλος τους στην απώλεια μπορεί να είναι επίσης μια συνεργατική προσπάθεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα CD4+ Τ κύτταρα έδρασαν πρώτα και ξεκίνησαν τη διαδικασία της απώλειας λίπους. Στη συνέχεια, αλλά εντελώς ανεξάρτητα από την απώλεια λίπους, τα CD8+ Τ κύτταρα ξεκίνησαν τη διαδικασία της μυϊκής απώλειας.

Η απώλεια λίπους που προκλήθηκε από τα CD4+ Τ κύτταρα δεν είχε καμία επίδραση στην ικανότητα των ποντικών να καταπολεμούν το T. brucei ή να επιβιώνουν από τη μόλυνση. Η μυϊκή απώλεια που προκαλείται από τα CD8+ T κύτταρα, ωστόσο, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές υποθέσεις, βοήθησε τα ποντίκια να καταπολεμήσουν το T. brucei και να επιβιώσουν από τη μόλυνση.

Τα ευρήματα δείχνουν τον σημαντικό ρόλο των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος τόσο στην απώλεια λίπους όσο και στη μυϊκή απώλεια και την ανάγκη κατανόησης της λειτουργίας τέτοιων αποκρίσεων για την ενημέρωση των θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Διαβάστε ακόμη...