Γιατί βλέπουμε όλο και περισσότερα κρούσματα COVID σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα;

Θάνος Ξυδόπουλος

Πολλοί ανησυχούν για τις breakthrough λοιμώξεις COVID-19 στο εξωτερικό, όπως στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες -δηλαδή λοιμώξεις σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Μια breakthrough λοίμωξη είναι όταν κάποιος βρεθεί θετικός σε COVID μετά τον πλήρη εμβολιασμό του, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα.

Τα καλά νέα είναι ότι μέχρι σήμερα οι breakthrough μολύνσεις συνήθως οδηγούν σε ήπια συμπτώματα ή καθόλου, πράγμα που δείχνει ότι τα εμβόλια κάνουν αυτό που υποτίθεται, προστατεύοντάς μας από σοβαρές ασθένειες -τα εμβόλια δεν έχουν σχεδιαστεί για να μας προστατεύουν από το να μη μολυνθούμε καθόλου. 

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα ιού στη μύτη τους, τόσο υψηλά όσο τα μη εμβολιασμένα άτομα. Ωστόσο, εάν εμβολιαστείτε, θα εκκαθαρίσετε τον ιό πιο γρήγορα, μειώνοντας το χρονικό διάστημα που είστε μολυσματικοί και μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό. Αυτό σχετίζεται ωστόσο με τα επίπεδα των αντισωμάτων σας.

Δύο μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν ότι η ανοσία που έχουμε από τα εμβόλια COVID μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, μετά από περίπου τέσσερις έως έξι μήνες, κι αυτό διότι μειώνονται τα επίπεδα των αντισωμάτων. Ενώ η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει να κυριαρχεί, η εξασθένηση της ανοσίας θα οδηγήσει αναγκαστικά σε περισσότερες breakthrough λοιμώξεις. 

Τα ισραηλινά δεδομένα δείχνουν ότι και εμβολιασμένα άτομα αρρωσταίνουν από COVID. Πρέπει όμως να έχουμε κατά νου ότι η χορήγηση των εμβολίων στο Ισραήλ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 και η πλειοψηφία του πληθυσμού εμβολιάστηκε στις αρχές του 2021. Οι περισσότεροι έχουν περάσει τώρα τους έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό τους. Αυτό τους έχει κάνει πιο ευάλωτους. Επίσης, η πλειοψηφία (87%) των νοσηλευόμενων περιπτώσεων είναι 60 ετών και άνω. Αυτό τονίζει κάτι που είναι ήδη γνωστό για την προσαρμοστική ανοσία, ότι η προστασία από τα εμβόλια μειώνεται με την ηλικία.

Στις ΗΠΑ καθώς η παραλλαγή Δέλτα αυξήθηκε αυτό το καλοκαίρι, πάνω από 100.000 εμβολιασμένοι Καλιφορνέζοι χτυπήθηκαν με breakthrough κρούσματα COVID-19 τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο -και περισσότερα από 10.000 κρούσματα μόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Αναμένεται ότι οι ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι θα είναι οι πρώτοι που θα κινδυνεύουν από ασθένεια καθώς εξασθενεί η ανοσία τους, όπως και οι άνθρωποι των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε κίνδυνο. Η διαχείριση αυτού του προβλήματος θα είναι μια συνεχής πρόκληση για όλες τις χώρες.

Αυτό που θα ήταν πολύ ανησυχητικό είναι εάν αρχίζαμε να βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων να αρρωσταίνουν σοβαρά και να πεθαίνουν. Για την ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με σοβαρή COVID δεν είναι στους εμβολιασμένους. 

Είναι σαφές ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αναμένεται να μειώνεται στις πραγματικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια μελέτη, η πραγματική αποτελεσματικότητα είναι με βάση τα στοιχεία του Ισραήλ και της Ευρώπης. Αυτό το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο του αρχικών αναφερομένων στις κλινικές μελέτες. Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αποκάλυψαν ότι το Pfizer-BioNTech είχε 95% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης σε άτομα χωρίς προηγούμενη λοίμωξη. Αποτελεσματικότητα 94,1% αναφέρθηκε για τη Moderna, 70,4% για την Oxford-AstraZeneca, 66,5% για την Johnson & Johnson, και 96,4% για τη Novavax -το τελευταίο εμβόλιο βρίσκεται ακόμη υπό έρευνα πριν από την έγκρισή του.  Είναι λογικό ότι το πραγματικό ποσοστό προστασίας θα μειωθεί στο επόμενο διάστημα λόγω εξασθένισης της ανοσίας.

Επίσης, τα επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια διαμορφώθηκαν με βάση το αρχικό στέλεχος του ιού που απομονώθηκε στη Γουχάν και όχι την παραλλαγή Δέλτα, η οποία κυριαρχεί πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτός ο αγώνας μεταξύ εμβολίου και ιού σημαίνει ότι το επίπεδο προστασίας από τη Δ είναι χαμηλότερο. Επειδή λοιπόν το επίπεδο αποτελεσματικότητας είναι πολύ υψηλό εξ αρχής, υπάρχει για την ώρα μόνο μια μικρή μείωση αποτελεσματικότητας αλλά οι επιπτώσεις της εξασθένησης με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές λοιμώξεις.

Η εξασθένηση της ανοσίας σημαίνει ότι θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις για να συμπληρωθεί η προστασία, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς ο ιός συνεχίζει να καλπάζει. Τα εμβόλια mRNA, όπως αυτά του Pfizer και του Moderna, μπορούν να ενημερωθούν για να στοχεύσουν τις επικρατέστερες παραλλαγές. Έτσι, μια τρίτη ανοσοποίηση βασισμένη στο Δ θα ενισχύσει την υπάρχουσα ανοσία. Θα μπορούσαμε να δούμε διαφορετικές παραλλαγές να γίνονται ενδημικές σε διαφορετικές χώρες. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι η παραλλαγή Mu, που σήμερα κυριαρχεί στην Κολομβία. 

Πηγή: The Conversation

Διαβάστε ακόμη...