Γιατί το στρες αυξάνει την ευαισθησία στους ήχους

 
Οι γυναίκες που είναι συναισθηματικά εξαντλημένες μπορεί να νιώθουν ότι οι καθημερινοί θόρυβοι κυριολεκτικά τους τρυπούν τα αυτιά σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα.Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα εξέθεσαν 208 γυναίκες και 140 άνδρες ηλικίας από 23 έως 71 ετών, με χαμηλά, μέτρια και υψηλά επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης σε πέντε λεπτά σωματικού, διανοητικού και κοινωνικού στρες.


Στη δοκιμασία σωματικού στρες οι συμμετέχοντες βύθισαν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό. Επίσης υποβλήθηκαν σε νοητική δοκιμασία υπό πίεση και σε μια κοινωνικά πιεστική κατάσταση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης ήταν πολύ πιο ευαίσθητες στους ήχους, μετά την έκθεσή τους σε δοκιμασίες πίεσης, συγκριτικά με όσες δεν είχαν συναισθηματική εξάντληση.

Αντιθέτως οι συμμετέχοντες με χαμηλά επίπεδα εξάντλησης ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στους θορύβους μετά την έκθεσή τους σε δοκιμασίες πίεσης κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές είναι μια φυσιολογική αντίδραση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους τα επίπεδα εξάντλησης και στρες αποτελούν πρόσθετους παράγοντες που μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση και τη διάγνωση προβλημάτων στην ακοή.

Ωστόσο η υπεραισθησία στους θορύβους, ακόμη και σε εκείνους μιας συζήτησης, εξαιτίας της συναισθηματικής εξάντλησης δεν παρατηρήθηκε σε στατιστικά σημαντικό βαθμό και στους άνδρες. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στη PLoS ONE.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *