Γιατί το πολύ facebook μπορεί να σας ρίχνει ψυχολογικά

Θάνος Ξυδόπουλος

Στη δεκαετία του 1950, ο φημισμένος κοινωνικός ψυχολόγος, Leon Festinger, επινόησε τη θεωρία της κοινωνικής σύγκρισης.  Αυτή η τάση υπάρχει και στους ιστότοπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το facebook. Σ' αυτά τα μέσα ενδέχεται να κάνουμε περισσότερες κοινωνικές συγκρίσεις από ποτέ. 

Φυσικά, συγκρίνοντας τον εαυτό μας με τους συναδέλφους μας μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά κατακλύζονται από μια συνεχή ροή πληροφοριών και φωτογραφιών. 

Όπως αναφέρει ένας ψυχολόγος, μια πελάτης του δεν πήγε σε μια εκδήλωση επειδή δεν είναι προσκληθεί. Την επόμενη μέρα, οι φωτογραφίες των φίλων της από αυτή την εκδήλωση εμφανίζονται στη ροή ειδήσεων του facebook. Αυτό την έκανε να αισθάνεται ακόμη χειρότερα. 

Τα πράγματα στα κοινωνικά μέσα δεν είναι απαραίτητα αυτό που φαίνονται. Δύο μελέτες χρησιμοποίησαν ένα δείγμα περισσότερων από 300 Αμερικανών φοιτητών (98 άνδρες και 236 γυναίκες), οι οποίοι είχαν περάσει την ηλικία των 20. Δόθηκαν δύο ερωτηματολόγια με διαφορά 14 ημερών. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την καθημερινή τους χρήση στο Facebook, τις κοινωνικές συγκρίσεις και τα καθημερινά συμπτώματα κατάθλιψης. Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα (και των δύο φύλων) που πέρασαν περισσότερο χρόνο στο facebook ανέφεραν υψηλότερα καταθλιπτικά συμπτώματα λόγω κοινωνικών συγκρίσεων.

Οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν να παρουσιαστούν με θετικά πρόσημα στο facebook, δηλαδή, φιλτράρουν κακές πτυχές τους και τονίζουν τις καλές και πιο λαμπερές. Αν λοιπόν συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους, μπορεί να νιώθουμε ότι οι ζωές μας είναι πιο φυσικές ή λιγότερο λαμπερές. Αλλά αν έχουμε κατά νου ότι συγκρίνουμε τον εαυτό μας με μια προσεκτικά κατασκευασμένη, παραμορφωμένη εκδοχή της ζωής, ενδέχεται να έχουμε διαφορετική άποψη.

Αν λοιπόν αισθάνεστε όλο και πιο ζοφεροί αφού δείτε τις εξωτικές φωτογραφίες των διακοπών των φίλων σας, τις εκστατικές ανακοινώσεις αφοσίωσης, τις φωτογραφίες χαρούμενων μωρών ή άλλες δημοσιεύσεις, ίσως είναι καιρός να απομακρυνθείτε από το πληκτρολόγιο.

Διαβάστε ακόμη...