Γιατί το παξιμάδι μπορεί να γίνει ο εχθρός της δίαιτας

6843CD3BF94066DA780F9F0AF76F82D0.jpg

  Το παξιμάδι, το ψωμί δηλαδή, που είναι δυο φορές ψημένο για να γίνει παξιμάδι, αποτελεί μέχρι σήμερα σήμα κατατεθέν της ελληνικής διατροφής και είναι προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας, αλλά και μια γαστρονομική πρόκληση στο ελληνικό τραπέζι.

Ανάλογα με την πρώτη ύλη από την οποία παρασκευάζονται τα παξιμάδια, μάς προσφέρουν μια πλειάδα θρεπτικών συστατικών. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Παράλληλα, περιέχουν μαγνήσιο, μαγγάνιο, αμινοξέα (όπως η τρυπτοφάνη), φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά (όπως λιγνάνες και σελήνιο).

Ωστόσο, εξαιτίας αυτής της καλής φήμης τους, είναι για πολλούς «θερμιδικά εξαγνισμένα» και ιδανικοί αντικαταστάτες του ψωμιού σε μία δίαιτα. Δυστυχώς η άποψη αυτή δεν ευσταθεί και θα λέγαμε ότι η χρήση του παξιμαδιού από κάποιον που είναι σε μια διαδικασία απώλειας βάρους είναι μια μικρή παγίδα.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι όχι μόνο δεν είναι πιο διαιτητικό από το ψωμί, αλλά λόγω της διαδικασίας παραγωγής του έχει πολύ λιγότερη υγρασία από το ψωμί, άρα στην ίδια ποσότητα μπορεί να έχει πολύ περισσότερες θερμίδες από το ψωμί. Επίσης, ανάλογα με τον τύπο του μπορεί να περιέχει και αρκετό λάδι.

Καλό λοιπόν το παξιμάδι, πολύ υγιεινό, αλλά μην το θεωρείται ένα θερμιδικά ακίνδυνο υποκατάστατο του ψωμιού. Θεωρείστε ότι όταν τρώτε ένα μέτριο παξιμάδι καταναλώνετε τουλάχιστον 1 ½ – 2 φέτες ψωμιού.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *