Γιατί το κυνήγι της ευχαρίστησης μπορεί να μη σας κάνει καλό

Ζήσης Ψάλλας

Η ευχαρίστηση και ο ηδονισμός είναι από τους πιο σημαντικούς στόχους στη ζωή μας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι λέξεις ευχαρίστηση και ευτυχία είχαν πάρα πολλές αναζητήσεις στη Google. Αλλά το κυνήγι της ευχαρίστησης μπορεί να σας κάνει κακό. 

Η επιδίωξη της ευχαρίστησης μπορεί να επιδεινώσει τις ατομικιστικές τάσεις για αναζήτηση απολαύσεων σε βάρος ορισμένων πραγμάτων που έχουμε ανάγκη π.χ. να διαλύσει μια φιλία επειδή δεν είναι διασκεδαστική. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο εγωκεντρισμός, εκτός από το ότι δεν εξυπηρετεί τους άλλους, μας κάνει επίσης πιο μοναχικούς ανθρώπους που επιδιώκουν την ευχαρίστηση. Εστιάζοντας στο να κάνουμε τους εαυτούς μας ευτυχισμένους, ξεχνάμε τη βασική αρχή, ότι πρέπει να ψάξουμε έξω από τον εαυτό μας για την αληθινή ευτυχία.

Όσοι έχουν την υψηλότερη βαθμολογία σε οποιαδήποτε κατάταξη ευτυχίας αναφέρουν καλή κοινωνική υποστήριξη (υποστήριξη από άλλους όταν έχουν ανάγκη), ζουν ουσιαστικές ζωές που τους επιτρέπουν να συνεισφέρουν στην κοινωνία (καταβάλλουν προσπάθεια για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που εξυπηρετούν τους άλλους) και βιώνουν πληθώρα θετικών συναισθημάτων που δημιουργούνται παρέα με άλλους (χαμογελάμε 30 φορές πιο συχνά σε μια ομάδα απ' ό,τι μόνοι μας). Αυτή είναι η ειρωνεία της μοναχικής αναζήτησης της ευτυχίας. 

Η ιδέα ότι πρέπει να το αναζητούμε την ευχαρίστηση μπορεί να τονίσει την απουσία ευτυχίας στη ζωή μας. Όσο περισσότερο εκτιμούμε τον ηδονισμό, τόσο πιο πιθανό είναι να απογοητευτούμε με τις τρέχουσες καταστάσεις μας. Ακόμη χειρότερα, όσο πιο απελπισμένοι γινόμαστε για να βρούμε την ευτυχία, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσουμε συμπτώματα κατάθλιψης.

Η εμμονή μας με την ευτυχία έχει δημιουργήσει μια βιομηχανία ανθρώπων και οργανισμών που υπόσχονται τρόπους γρήγορης αντιμετώπισης για να μας κάνουν ευτυχισμένους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η στενή εστίαση στην «ευτυχία» μπορεί να είναι επιζήμια. 

Ακολουθούν πέντε τρόποι για να βελτιώσετε την ευτυχία σας:

  • Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να καλύψετε τις βασικές ανάγκες του εαυτού σας και αυτών που φροντίζετε.
  • Διαθέστε χρόνο για ευχάριστες δραστηριότητες, όπως μια βόλτα, ένα παιχνίδι ή για να ακούσετε κάτι που σας αρέσει.
  • Επενδύστε στο χτίσιμο και τη διατήρηση θετικών σχέσεων. Συναντηθείτε με φίλους, διατηρήστε επαφές με μέλη της οικογένειας, καλλιεργήστε τις εργασιακές σας σχέσεις.
  • Μείνετε συνδεδεμένοι με αυτό που δίνει στη ζωή σας νόημα. Για παράδειγμα, υποστηρίζοντας ένα κίνημα, ακολουθώντας μια πίστη ή δεσμευτείτε ουσιαστικά στον προσωπικό ή επαγγελματικό τομέα.
  • Κάντε τα πράγματα καλύτερα για την κοινότητά σας, υποστηρίζοντας καλύτερες υπηρεσίες, κάνοντας εθελοντισμό ή αμφισβητώντας τις αθέμιτες πρακτικές.

Διαβάστε ακόμη...