Γιατί το 2050 ο μισός πλανήτης θα χρειάζεται να φοράει γυαλιά

youth01.jpg

Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να έχει ανάγκη από γυαλιά μυωπίας το 2050, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μια αύξηση δηλαδή της τάξεως του 16%, από το 34% που φορά σήμερα.

Ο λόγος για την ξαφνική πτώση στις ικανότητές της όρασης των ανθρώπων οφείλεται στον πάρα πολύ χρόνο που περνάμε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή και του smartphone και ο λίγος χρόνος που περνά κάποιος χωρίς αυτά, σύμφωνα με έρευνα ειδικών η οποία δημοσιεύεται σε περιοδικό οφθαλμολογίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, 4,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι -ή το 49,8% του παγκόσμιου πληθυσμού- θα χρειαστεί γυαλιά από το 2050. Το 2010, 28,3% -ή 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι- έπασχαν από μυωπία, πράγμα που σημαίνει σύμφωνα με τους ειδικούς ότι η τεχνολογία σχεδόν διπλασιάζει το ποσοστό του πληθυσμού που έχει μυωπία.

youth03.jpg

Ο τρόπος ζωής και οι αλλαγές που προκύπτουν από το συνδυασμό της μειωμένης παραμονής σε εξωτερικούς χώρους και την αύξηση της εργασίας είναι αυτό που προσδιορίζει το χρόνο που δαπανάται από τους ανθρώπους για να κοιτούν στις οθόνες. Η μελέτη, επίσης, δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη και τμήματα της Ασίας είναι πιθανό να είναι αυτά τα άτομα με μειωμένη όραση σύντομα καθώς περνούν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας οθόνες είτε υπολογιστή, είτε smartphone. Μια άλλη μελέτη αποκάλυψε πρόσφατα ότι τα παιδιά στη Βρετανία έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν πιο αδύνατη όραση σήμερα από ό,τι πριν από 50 χρόνια.

Ωστόσο το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχει και μια αντιφατική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο που δεν συνδέει την μυωπία με τις οθόνες μετά από έρευνα που έκανε σε 4.500 παιδιά και αμφισβητεί αν όντως αυτές επηρεάζουν τη μυωπία. Πάντως και οι δύο (έρευνες) συμφωνούν ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο έξω είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν μυωπία χωρίς να μπορούν να απαντήσουν με σαφήνεια τι είναι αυτό που την προκαλεί σε όλες τις περιπτώσεις.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *