Γιατί θέλουμε να φάμε όλο το γλυκό;

 
Τα γλυκά επιδρούν στον εγκέφαλο όπως και τα ναρκωτικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε πειραματόζωα και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος των παχύσαρκων και των εθισμένων στα ναρκωτικά.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan υποστηρίζουν ότι η λαχτάρα για κατανάλωση γλυκών προέρχεται από μια περιοχή του εγκεφάλου (νεοραβδωτό σώμα). Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου παράγει μια ενδορφίνη, την εγκεφαλίνη με οπιοειδή δράση.

Μέχρι πρότινος οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου εμπλέκεται στην κίνηση και την μάθηση, αλλά σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Alexandra Di Feliceantonio φαίνεται ότι εμπλέκεται και στην παρόρμηση για υπερκατανάλωση τροφής.

Οι ερευνητές χορήγησαν στα πειραματόζωα ένα φάρμακο που ενεργοποίησε τη δράση του νεοραβδωτού σώματος του εγκεφάλου. Στη συνέχεια, στα ποντίκια δόθηκαν οι γνωστές σοκολατένιες καραμελίτσες M&M. Διαπιστώθηκε ότι τα πειραματόζωα έφαγαν διπλάσια ποσότητα συγκριτικά με την ποσότητα που κατανάλωσαν χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί φαρμακευτικά η δραστηριότητα της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το εύρημά τους θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε ένα φάρμακο που θα στοχεύει σ’ αυτή την περιοχή του εγκεφάλου και θα παρεμποδίζει την παρόρμηση να φάμε πολύ συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια βάρους.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *