Γιατί τα ποσοστά καρκίνου αυξάνονται δυσανάλογα στις γυναίκες

Ζήσης Ψάλλας

Αναφορές ότι τα ποσοστά καρκίνου στις γυναίκες πρόκειται να αυξηθούν πιο γρήγορα από ό,τι στους άνδρες τις επόμενες δύο δεκαετίες έχουν προκαλέσει ανησυχία. 

Έχει υπολογιστεί ότι πάνω από μισό εκατομμύριο καρκίνοι παγκοσμίως συνδέονται με την παχυσαρκία και την αδράνεια κάθε χρόνο. 

Τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας ακολουθήθηκαν από μια ταχεία αύξηση του αριθμού των καρκίνων. Για παράδειγμα, ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου της μήτρας που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και έχει υπολογιστεί ότι το 30% των καρκίνων της μήτρας μπορεί να συνδεθεί με την παχυσαρκία.

Ο τρόπος με τον οποίο το υπερβολικό βάρος οδηγεί αυτούς τους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου είναι περίπλοκος, αλλά ένας από τους κύριους παράγοντες φαίνεται να είναι η παραγωγή οιστρογόνου από τα λιποκύτταρα στο σώμα.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού και της μήτρας παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται υποδοχέας οιστρογόνου που προκαλεί ανεξέλεγκτη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων όταν υπάρχουν οιστρογόνα σε υψηλές ποσότητες. 

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται επίσης από το αλκοόλ -όσο περισσότερο πίνετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε για την ασθένεια. Μια μελέτη έδειξε ότι σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες πίνουν πλέον σχεδόν όσο και οι άνδρες. Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί το αλκοόλ συνδέεται στενά και με άλλους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος και του άνω λαιμού. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες προσβάλλονται από αυτούς τους τύπους καρκίνου, αλλά με τις γυναίκες να πίνουν περισσότερο, είναι πιθανό να κινδυνεύουν περισσότερο.

Το κάπνισμα είναι μια άλλη κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί στις γυναίκες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πλέον ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στο παρελθόν, ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν πολύ λιγότερο συχνός στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες –σε μεγάλο βαθμό χάρη στις γυναίκες που κάπνιζαν λιγότερο. Ωστόσο, από τα μέσα του 20ου αιώνα και μετά, όλο και περισσότεροι γυναίκες άρχισαν το κάπνισμα, παρόλο που αυτό έγινε λιγότερο δημοφιλές στους άνδρες.

Έτσι, ενώ η τάση τα τελευταία χρόνια ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα να γίνεται λιγότερο συχνός στους άνδρες, έχει γίνει πιο συχνός στις γυναίκες. Τα καλά νέα είναι ότι λιγότεροι άνθρωποι καπνίζουν κάθε χρόνο και έτσι τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα και στα δύο φύλα θα μειωθούν. 

Διαβάστε ακόμη...