Γιατί τα αγχώδη άτομα είναι δύσκολα στις σχέσεις τους

Θάνος Ξυδόπουλος

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences εξέτασε γιατί το παίζουμε δύσκολοι στις σχέσεις μας.

"Δίνετε ψίχουλα στους άλλους ώστε να δείχνετε ότι σας ενδιαφέρουν και στη συνέχεια αποτραβιέστε ή διατηρείτε τα πράγματα όπως είναι χωρίς να προχωράτε στη σχέση", δήλωσε ο καθηγητής Omri Gillath, καθηγητής της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, ο οποίος συνέγραψε το άρθρο. 

Ο Gillath και ο Jeffery Bowen από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έψαχναν να ανακαλύψουν τους συσχετισμούς μεταξύ της ρομαντικής απομόνωσης, του φύλου και του «στυλ προσκόλλησης» -αυτός είναι ο ψυχολογικός όρος για τον τρόπο σκέψης, αίσθησης και συμπεριφοράς των ανθρώπων σε στενές σχέσεις.

Το στυλ προσκόλλησης, που συνήθως διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία, χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες, στο ασφαλές και το ανασφαλές.

Σε τέσσερις μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 900 συμμετέχοντες, οι συγγραφείς εξέτασαν τις σχέσεις μεταξύ του στυλ προσκόλλησης και των δύσκολων στρατηγικών.

Μεταξύ των ευρημάτων τους ήταν:

  • Το στυλ προσκόλλησης προβλέπει και διαμορφώνει τη δύσκολη συμπεριφορά, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων που δεν έχουν ασφαλές στυλ προσκόλλησης.
  • Ενώ πολλά άτομα μπορεί να χρησιμοποιούν αυτές τις στρατηγικές (δύσκολοι ή κυνηγοί), οι λόγοι που το κάνουν μπορεί να είναι διαφορετικοί (έλεγχος, αυτοπροστασία, επιλογή συντρόφων κ.λπ.).

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μελέτη τους ρίχνει φως στο πώς τα άτομα με αποφεύγον και ανήσυχο στυλ προσκόλλησης διαχειρίζονται τις ψυχολογικές τους ευπάθειες. Με άλλα λόγια, η συμπεριφορά μας στην προσπάθεια εύρεσης συντρόφων έχει τις ρίζες της στις εμπειρίες της πρώιμης ζωής.

Για τα άτομα με ανασφαλή στυλ προσκόλλησης, ο Gillath είπε ότι το να το παίζουν σκληρά ή να κυνηγάνε έναν δυνητικό σύντροφο, είναι αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την εξασφάλιση της οικειότητας, των ρομαντικών σχέσεων και του σεξ.

Για κάποιους ανθρώπους, το να το παίζουν δύσκολοι δεν είναι τόσο μια ρομαντική στρατηγική αλλά ένα ένστικτο επιβίωσης. Γι' αυτούς, δεν είναι απλά ένα παιχνίδι αλλά ένας τρόπος να προστατευθούν και να τσεκάρουν τους άλλους ότι είναι σοβαροί και πρόκειται να είναι αξιόπιστοι σύντροφοι".

Ο Gillath είπε ότι το «παίζοντας το δύσκολο» είναι μια ψυχολογική πτυχή που καθορίζει πολλές ανθρώπινες σχέσεις, είτε είναι ρομαντικές είτε όχι. 

 

Διαβάστε ακόμη...