Ζήσης Ψάλλας
Μια ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που τρώνε περισσότερη φυτική πρωτεΐνη σε αντίθεση με την πρωτεΐνη με βάση το κρέας τείνουν να ζουν περισσότερο.
Η πρωτεΐνη μπορεί να βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στο κοτόπουλο, στα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Αλλά μπορεί επίσης να βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως φυστίκια, οι σπόροι chia, το tofu, το μπρόκολο και η βρώμη.
Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν η κατανάλωση ζωικής έναντι φυτικής πρωτεΐνης επηρεάζει τη μακροζωία. Για να το μάθουν, είχαν πρόσβαση σε δεδομένα από τη Μελέτη Διατροφής και Υγείας NIH-AARP, η οποία συγκέντρωσε πληροφορίες για τη διατροφή και την υγεία σε άτομα ηλικίας 50 έως 71 ετών τα τελευταία 16 χρόνια. Στη βάση δεδομένων, υπάρχουν πληροφορίες για 179.068 γυναίκες και 237.036 άνδρες από διάφορες πολιτείες και δύο μεγάλες πόλεις, το Ντιτρόιτ και την Ατλάντα. Η μέση ηλικία των ατόμων όταν εισήλθαν στη βάση δεδομένων ήταν 62. Η βάση δεδομένων περιέχει πληροφορίες για τη διατροφή για καθένα από τα άτομα που απαριθμεί. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να μετρήσουν πόση πρωτεΐνη έτρωγαν και αν ήταν φυτικής ή ζωικής προέλευσης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης, είχαν 5% χαμηλότερο από το μέσο όρο θνησιμότητα. Διαπίστωσαν επίσης ότι όσο περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες έτρωγε ένα άτομο, τόσο περισσότερο έτεινε να ζει. Και διαπίστωσαν ότι όσοι άλλαξαν μόνο ένα 3% της ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή τους με φυτικές πρωτεΐνες, είδαν μείωση κατά 10% στον κίνδυνο θνησιμότητας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αντικατάσταση ζωικών πρωτεϊνών με φυτικά πρωτεϊνικά τρόφιμα οδήγησε σε μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η αλλαγή μόλις 3% των ζωικών πρωτεϊνών είχε ως αποτέλεσμα μείωση κατά 11% των θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις στους άνδρες και 12% στις γυναίκες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.