Γιατί πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με τη Φύση

F6D7D1CFE7712ACC9DC5270370E2FADA.jpg

  Ο άνθρωπος όσο προχωράει τόσο απομακρύνεται από την επαφή του με τη Φύση και τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει αυτή.

Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα του RSPB report που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και την οποία επικαλείται το BBC, τέσσερα στα πέντε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών στη Μ. Βρετανία, δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με τη Φύση.

Εκφράζεται μάλιστα η ανησυχία ότι τα παιδιά γίνονται όλο και πιο ευάλωτα σε «διαταραχές ελλειματικής φύσης» μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει πρώτος ο Richard Louv στο βιβλίο του «Last Child in the Woods» το 2005.

Η υπόθεσή του ήταν ότι οι άνθρωποι, και ιδίως τα παιδιά, περνάνε όλο και λιγότερο χρόνο έξω στη Φύση, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν σειρά προβλημάτων συμπεριφοράς.

Μερικοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι ότι δουλεύουμε πιο πολλές ώρες, ότι πλέον η τεχνολογία έχει κατακλύσει τις ζωές μας και βασιζόμαστε περισσότερο σε αυτή για να περνάμε τις ώρες μας, καθώς επίσης και το ότι έχουμε ξεχάσει εντελώς το πόσο ωφέλιμο είναι για τον οργανισμό μας να γινόμαστε ένα με το φυσικό περιβάλλον.

Με ποιο τρόπο λοιπόν, μπορούμε να έρθουμε ξανά σε επαφή με τη Φύση;

Κανείς μπορεί να ξεκινήσει παίρνοντας ένα παιδί από το χέρι και κάνοντας μια βόλτα για να του δείξει την εναλλαγή των εποχών και να παρατηρήσει τι συμβαίνει στα δέντρα το φθινόπωρο, να δει τα μανιτάρια που φυτρώνουν, να ακούσει το κελάιδισμα των πουλιών, τις πάπιες, τους κύκνους σε μια λιμνούλα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις βελτιώνουν τις διανοητικές λειτουργίες, μειώνουν την επιθετικότητα και απαλύνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Το 2012, μια άλλη έρευνα αμερικανών ψυχολόγων από το πανεπιστήμιο της Γιούτα και του Κάνσας, έδειξε ότι οι άνθρωποι είχαν κατά 50% καλύτερα αποτελέσματα σε ένα τεστ δημιουργικότητας, έχοντας περάσει πρώτα τέσσερις ημέρες στη Φύση, μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές.

Δε χρειάζεται όμως να πάρετε τα βουνά και να χαθείτε στο δάσος για να δείτε διαφορά στον εαυτό σας. Αρκεί μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σας για να απολαύσετε τις ομορφιές της Φύσης και τις εναλλαγές των χρωμάτων που αυτή την εποχή «οργιάζουν», την ώρα του διαλείμματος από τη δουλειά σας.

Μην ξεχνάτε η Φύση υπάρχει παντού γύρω μας…

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *