Γιατί «παγώνει» το… μυαλό, όταν τρώμε παγωτό

D6D4F1392AC554B6ECBFF493D0174EE2.jpg

  Είναι μία απόλαυση που συναρπάζει τόσο τους μικρούς, όσο και τους μεγάλους: ένα παγωτό σε μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα (και όχι μόνο!).

Κι εκεί που περιμένει κανείς με ανυπομονησία να φάει το παγωτό του, συνήθως η πρώτη (και κυρίως λαίμαργη) μπουκιά… καταλήγει σε έντονο πονοκέφαλο.

Αυτό που στην καθημερινότητα αποκαλούμε ως «πάγωμα του εγκεφάλου», έχει και επιστημονική ονομασία: sphenopalatine ganglioneuralgia.

Ένα παγωμένο ποτό μπορεί να επιφέρει το ίδιο δυσάρεστο αποτέλεσμα, από το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούμε να με ένα απλό τέχνασμα.

Η Διεθνής Ένωση για τον Πονοκέφαλο (International Headache Society) περιγράφει την κατάσταση αυτή ως «πονοκέφαλο που προέρχεται από την κατάποση ή εισπνοή ενός ψυχρού ερεθίσματος».

Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι η κατάποση θρυμματισμένου πάγου είναι ο πιθανότερος τρόπος πρόκλησης του έντονου πονοκεφάλου, που αισθάνεται κανείς σα «μαχαιριά» στο μέτωπο. Ωστόσο, η αίσθηση αυτή μπορεί να προκληθεί ακόμη κι αν τρώει κανείς το παγωτό του αργά.

Το «πάγωμα του εγκεφάλου», όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, προκαλείται από παγωμένες στερεές ή υγρές τροφές, οι οποίες ακουμπούν τον ουρανίσκο στο στόμα ή στο πίσω τοίχωμα του φάρυγγα.

Ο Dr Jorge Serrador, ερευνητής καρδιαγγειακής στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, πιστεύει ότι ο πόνος προκαλείται από την απότομη αύξηση της ροής του αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, η απότομη αύξηση της ροής του αίματος προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, δημιουργώντας το αίσθημα ενός πολύ έντονου πόνου. Ο πόνος προκαλείται από την αύξηση της πίεσης και υποχωρεί όταν τα αγγεία περιορίζονται ξανά στο φυσιολογικό τους μέγεθος.

Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, ο Dr Dwayne Godwin, νευροεπιστήμονας στο ιατρικό κέντρο Wake Forest Baptist Medical Centre, πιστεύει ότι ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσει κανείς τον πόνο αυτό είναι… να μην τρώει ή πίνει παγωμένες τροφές και να επιτρέπει στον οργανισμό του να προσαρμόζεται στις εναλλαγές θερμοκρασίας των τροφίμων που καταναλώνει.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *