Γιατί παχαίνουν όσοι γυμνάζονται περιστασιακά

E25CB453A0D66D0BB0B5521649ADA5E2.jpg

  Oι άνθρωποι που αρχίζουν να γυμνάζονται και σταματούν, για να ξαναρχίσουν αργότερα, όχι μόνον δεν βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση αλλά παχαίνουν κιόλας, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που εκπόνησαν με περισσότερους από 23.000 δρομείς διαπίστωσαν ότι όσοι γυμνάζονταν περιστασιακά, έτειναν να συσσωρεύουν περιττά κιλά, τα οποία δύσκολα έχαναν στη συνέχεια.

«Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να βάζει τη γυμναστική στη ζωή του και μετά να τη βγάζει εντελώς», τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πολ Γουίλιαμς.

Όπως σημειώνουν ο δρ Γουίλιαμς και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Ιατρική και Επιστήμη στα Αθλήματα και τη Γυμναστική» (ΜSSΕ), η διακοπή της γυμναστικής όπως φαίνεται οδηγεί σε επιβράδυνση του μεταβολισμού, με συνέπεια να αυξάνεται το σωματικό βάρος, φθάνοντας σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που είχε κανείς πριν αρχίσει τη συστηματική άσκηση.

Στους ασκουμένους που επιλέγουν μέτριας έντασης ασκήσεις, αυτό το επιπλέον βάρος δεν χάνεται όταν ξαναβάλουν τη γυμναστική στη ζωή τους, εκτός κι αν τη δεύτερη φορά γυμνάζονται πιο σκληρά απ΄ όσο την πρώτη.

«Το κλειδί για να διατηρεί κανείς τη σιλουέτα του είναι να παραμένει δραστήριος μέρα τη μέρα, χρόνο το χρόνο, και να αποφεύγει την εποχική και άτακτη προπόνηση», υπογραμμίζει ο δρ Γουίλιαμς.

«Πάνω απ΄ όλα, κανείς ασκούμενος δεν πρέπει να γυρνάει, κάποια στιγμή, πλήρως την πλάτη στη γυμναστική. Το τίμημα που θα πληρώσει είναι υψηλότερο από αυτό που έως τώρα νομίζαμε- και είναι πιθανόν να αποτελεί το τίμημα αυτό σημαντικό παράγοντα στην επιδημία της παχυσαρκίας».

Πηγή: fe-mail.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *