Γιατί οι νευρωτικοί βλέπουν πρόσωπα σε αντικείμενα

mgpxvcll.jpg

Αν στα παρακάτω αντικείμενα βλέπετε και… πρόσωπα τότε είστε νευρωτικός, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες από το NNT Communication Science Laboratory στο Τόκιο, εκπόνησαν μια μελέτη κατά την οποία εξετάστηκαν οι τύποι των ανθρώπων που βιώνουν παρειδωλία (βλέποντας πρόσωπα ή μοτίβα σε τυχαία πράγματα). Στην έρευνα, έλαβαν μέρος εθελοντές στους οποίους μοιράστηκε ένα φύλλο χαρτί γεμάτο με τελείες, ζητώντας τους να τους αναφέρουν αν βλέπουν –ενδεχομένως-, κάποια σχήματα.

Πριν το εν λόγω πείραμα, λέει ο  νευροεπιστήμονας Moheb Costandi, εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν οι προσωπικότητες των εθελοντών και η τρέχουσα διάθεση. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που «σκόραραν» υψηλότερα ποσοστά στη νεύρωση, και εκείνοι που είχαν αρνητική διάθεση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δουν πρόσωπα μέσα στις τελείες.

Ο Costandi εξηγεί ότι οι νευρωτικοί άνθρωποι-οι οποίοι τείνουν να είναι πιο νευρικοί και συναισθηματικά ασταθείς από τους μη-νευρωτικούς φαίνεται να έχουν προδιάθεση για παρειδωλία: τα νεύρα τους, τους… θέτουν σε υψηλότερη επιφυλακή για απειλές, οι οποίες μπορεί να σημαίνει ότι βλέπουν τον κίνδυνο, εκεί όπου στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Στην περίπτωση αυτή, οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι ο κίνδυνος έχει τη μορφή ενός προσώπου.

proeiamsfn3.jpgmgpxvcll.jpgproeiamsfn1.jpgproeiamsfn2.jpg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.