Γιατί οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι πιο συχνές σε ψυχρότερες θερμοκρασίες

Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Massachusetts Eye and Ear Infirmary ανακάλυψαν μια ανοσοαπόκριση στη μύτη που καταπολεμά τους ιούς.

«Συμβατικά, θεωρήθηκε ότι η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης εμφανιζόταν σε πιο κρύους μήνες, επειδή οι άνθρωποι κολλούσαν σε εσωτερικούς χώρους περισσότερο όπου οι αερομεταφερόμενοι ιοί θα μπορούσαν να εξαπλωθούν πιο εύκολα», δήλωσε ο Benjamin S. Bleier, διευθυντής ωτορινολαρυγγολογικής έρευνας στο Mass Eye and Ear. 

Ο τρόπος με τον οποίο ο αεραγωγός προστατεύεται από αυτά τα παθογόνα δεν έχει κατανοηθεί πολύ καλά. Έως ότου μια μελέτη, το 2018μ με επικεφαλής τον Dr. Bleier και τον Mansoor Amiji, διακεκριμένο καθηγητή Φαρμακευτικών Επιστημών στο Northeastern University, αποκάλυψε μια έμφυτη ανοσοαπόκριση που ενεργοποιείται όταν εισπνέονται βακτήρια από τη μύτη: κύτταρα στο μπροστινό μέρος της η μύτη ανιχνεύουν τα βακτήρια και στη συνέχεια απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς σάκους γεμάτους με υγρό που ονομάζονται εξωκυτταρικά κυστίδια (ή EVs, γνωστά στο παρελθόν ως εξωσώματα) στη βλέννα για να περιβάλλουν και να επιτεθούν στα βακτήρια. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι τα EV μεταφέρουν προστατευτικές αντιβακτηριακές πρωτεΐνες μέσω της βλέννας από το μπροστινό μέρος της μύτης στο πίσω μέρος της κατά μήκος του αεραγωγού, κάτι που στη συνέχεια προστατεύει άλλα κύτταρα από τα βακτήρια.

Με επικεφαλής τον συγγραφέα της πρώτης μελέτης Di Huang, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε πώς τα κύτταρα και τα δείγματα ρινικού ιστού που συλλέχθηκαν από τις μύτες ασθενών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και υγιών εθελοντών ανταποκρίθηκαν σε τρεις ιούς: ένας κορωνοϊός και δύο ρινοϊοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

Βρέθηκε ότι κάθε ιός πυροδότησε μια απόκριση EV από τα ρινικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας μια οδό σηματοδότησης διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των βακτηρίων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης έναν μηχανισμό που παίζει ρόλο στην απόκριση κατά των ιών: 

Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν πώς οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επηρέασαν αυτή την απόκριση, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη ρινική ανοσία δεδομένου ότι η εσωτερική θερμοκρασία της μύτης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα που εισπνέεται. Πήραν υγιείς εθελοντές σε θερμοκρασία δωματίου και τους εξέθεσαν σε θερμοκρασίες 4,4 ° Κελσίου για 15 λεπτά και διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία μέσα στη μύτη έπεσε περίπου 5 ° C. Στη συνέχεια εφάρμοσαν αυτή τη μείωση της θερμοκρασίας σε δείγματα ρινικού ιστού και παρατήρησαν αμβλύτερη ανοσολογική απόκριση. Η ποσότητα των EVs που εκκρίνονται από τα ρινικά κύτταρα μειώθηκε κατά σχεδόν 42% και οι αντιικές πρωτεΐνες στα EVs ήταν επίσης μειωμένες.

«Σε συνδυασμό, αυτά τα ευρήματα παρέχουν μια εξήγηση για την εποχιακή διακύμανση στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού», είπε ο Huang.

Διαβάστε ακόμη...