Γιατί οι γυναίκες δεν πρέπει να πλένουν με σαπούνι την ευαίσθητη περιοχή

Θάνος Ξυδόπουλος

«Δεν καθαρίζετε καθόλου τον κόλπο σας, τελεία και παύλα», λέει η Δρ. Elizabeth Farrell, γυναικολόγος και ιατρική διευθύντρια στο Jean Hailes for Women's Health Medical Centre, στην Αυστραλία. "Ο κόλπος έχει το δικό του περιβάλλον και καθαρίζεται μόνος του".

Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να πλύνετε το αιδοίο σας, η Farrell προτείνει χλιαρό νερό και ένα υποκατάστατο σαπουνιού. Αποφύγετε τα σαπούνια και ιδιαίτερα τα αρωματικά προϊόντα μπάνιου.

Ο κόλπος έχει μία φυσική προστατευτική στοιβάδα που λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών. Με άλλα λόγια, διαθέτει από μόνος του ένα σύστημα αυτοκαθαρισμού, έχει δηλαδή τη δική του άμυνα απέναντι στα παθογόνα μικρόβια. Στον κόλπο συνυπάρχουν σε αρμονία πολλών ειδών βακτήρια και το πρόβλημα ξεκινάει όταν διαταράσσεται η ισορροπία του πληθυσμού τους.

Οι γαλακτοβάκιλλοι ανήκουν στην ομάδα των κύριων βακτηρίων που συμμετέχουν στη διατήρηση της υγείας της κολπικής χλωρίδας. Οι γαλακτοβάκιλλοι διασπούν το γλυκογόνο που βρίσκεται στον κολπικό βλεννογόνο και εν συνεχεία παράγεται γαλακτικό οξύ δημιουργώντας ένα όξινο περιβάλλον. Το pH του κόλπου κυμαίνεται μεταξύ 3,8 και 4,5. Η φυσική αυτή οξύτητα είναι σημαντική, διότι τα βακτήρια που προκαλούν νοσήματα δεν αναπαράγονται εύκολα σε όξινα περιβάλλοντα.

Τα τοιχώματα του κόλπου συνεχώς παράγουν εκκρίσεις που εξυπηρετούν την λίπανση, τον αυτοκαθαρισμό και τη διατήρηση της κατάλληλης οξύτητας για την πρόληψη των λοιμώξεων. Αυτές οι εκκρίσεις είναι φυσιολογικές και περιστασιακά μπορεί να υπάρχει κάποια μυρωδιά η οποία όμως δεν πρέπει να καλυφθεί από αρωματικές πλύσεις σώματος.

Φυσικά, εάν υπάρξει μια νέα οσμή που είναι περίεργη ή έντονη, επισκεφτείτε έναν γιατρό. Είναι απολύτως φυσιολογικό να βλέπετε τις εκκρίσεις που μπορεί να είναι λεπτές ή παχιές, στο εσώρουχό σας στο τέλος της ημέρας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών καθαρισμού του κόλπου σας. Ο καθαρισμός με σαπούνι είναι κακή ιδέα επειδή μπορεί να αλλάξει τη φυσική ισορροπία, οδηγώντας σε προβλήματα, ακόμα και βακτηριακή κολπίτιδα.

Για να αποφύγετε να διαταράξετε την ισορροπία των καλών βακτηρίων στον κόλπο σας, δεν πρέπει ποτέ να κάνετε ντους εσωτερικά γιατί αυτό που κάνετε είναι να ξεπλένετε όλα τα καλά βακτήρια, σύμφωνα με τη Farrell.

 

Διαβάστε ακόμη...