Γιατί οι διατάσεις είναι απαραίτητες

FEFF570887846B294716CA09E3C6CF6F.jpg

  Σε κάθε επίπεδο και είδος φυσικής δραστηριότητας, οι διατάσεις παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Αν επιχειρούσαμε να σκιαγραφήσουμε την αναγκαιότητα που έχουν οι διατάσεις πριν και μετά κάποια δραστηριότητα αυτή θα περιελάμβανε τα εξής:

– Οι διατάσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της επίδοσης, στην ευλυγισία, στο συγχρονισμό κινήσεων, στο κυκλοφορικό σύστημα, στο να χαλαρώνει το σώμα, και να αποφεύγεται η καταπόνηση των μυών και των αρθρώσεων.

– Βελτιώνουν την επίδοση, αυξάνοντας το εύρος των κινήσεων, με αποτέλεσμα οι ασκήσεις γίνονται πιο αποτελεσματικές. Ένας πιο εύκαμπτος μυς είναι πιο δυνατός, επειδή μπορεί να συσπάται με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η ευλυγισία/ευκινησία είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι για την αποφυγή τραυματισμών, ειδικά εάν χρησιμοποιούνται ασκήσεις που περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος κίνησης ή που τεντώνουν έντονα τους μυς.

– Η βελτίωση του συντονισμού της κίνησης και του έλεγχου μιας συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας, επιτρέπει μια κίνηση πιο φυσιολογική και άνετη. Κάνοντας διάταση σε έναν μυ, ο αθλητής μαθαίνει να τον αισθάνεται καλύτερα, για να γνωρίσει την ακριβή θέση του στο σώμα και επομένως να επικεντρώνεται καλύτερα στον μυ κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

– Βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος. Κάνοντας διατάσεις στο τέλος προπόνησης κάθε μυϊκής ομάδας, ελαύνουμε τη συμφόρηση στα αγγεία εξ αιτίας των ασκήσεων, κι έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει την ανάρρωση.

– Μειώνεται η μυϊκή καταπόνηση. Μετά από μια έντονη προπόνηση, δημιουργούνται τραβήγματα στους μυς, κάτι σαν μικρό-τραύματα Κάνοντας διατάσεις τακτικά, μειώνεται αυτή η καταπόνηση. Το ίδιο ισχύει και για τις αρθρώσεις. Μια άσκηση που απαιτεί βαριά κιλά όπως το squat μπορεί να «συρρικνώσει» το σώμα έως 5 χιλιοστά! Η πίεση που ασκείται στους σπόνδυλους είναι πολύ μεγάλη κατά τη διάρκεια της άσκησης, γι αυτό η διάταση είναι απαραίτητη μετά, ώστε να χαλαρώσουν οι σπόνδυλοι και οι αρθρώσεις.

– Χαλάρωση: Οι διατάσεις, στο τέλος κάθε προπόνησης, συμβάλλουν στην ξεκούραση του σώματος η επιστροφή σε μια πιο «ήρεμη» σωματική κατάσταση: πέφτουν οι παλμοί και δημιουργείται μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *