Γιατί οι άνδρες γίνονται πιο δύσκολα χορτοφάγοι από τις γυναίκες

Θάνος Ξυδόπουλος

Ο Steven Heine, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, λέει ότι το τι τρώνε τα δύο φύλα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό  από ιστορικούς παράγοντες. 

Στην έρευνά του, ο Heine διαπίστωσε ότι η απλή καταχώριση των χορτοφαγικών τροφίμων που απολαμβάνει ένα άτομο, κάτω από μια λεπτομερή περιγραφή της προσωπικότητας και των συνηθειών του, μπορεί να είναι αρκετή για να τα κάνει κάποιον να φαίνεται λιγότερο άνδρας. 

Φυσικά, η ιστορία του γιατί υπάρχουν περισσότερες γυναίκες βίγκαν δεν αφορά μόνο τους άντρες. Οι γυναίκες αποτελούν το 75% των μελών των ομάδων δικαιωμάτων των ζώων. Οι φεμινίστριες και οι ακτιβιστές των ζώων συνεργάζονται για περισσότερο από έναν αιώνα.

Το 2018, η ψυχολόγος Carolyn Semmler ξεκίνησε να ερευνά το λεγόμενο παράδοξο του κρέατος. Μαζί με συναδέλφους της από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, η Semmler προσέλαβε 460 άτομα και τα χώρισε σε δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να επιλέξουν ένα πιάτο αρνιού που θα ήθελαν να φάνε και στη συνέχεια τους δόθηκαν κάποιες πληροφορίες.

Όμως, ενώ στους μισούς απλώς ζητήθηκε να διαβάσουν το θρεπτικό περιεχόμενο του γεύματος, στους άλλους μισούς δόθηκε μια ανάλυση του πώς ακριβώς εκτρέφονται και σφάζονται τα αρνιά. Κάθε συμμετέχων ερωτήθηκε στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, για το πώς ένιωθε και αν η στάση του απέναντι στο κρέας είχε αλλάξει. Περισσότερες γυναίκες ένιωσαν χειρότερα αφού διάβασαν τη σχέση μεταξύ ζώων και κρέατος, ενώ οι άντρες ήταν λίγο-πολύ ανεπηρέαστοι. Οι γυναίκες ήταν γενικά λιγότερο προσκολλημένες στο κρέας μέχρι το τέλος της μελέτης ενώ οι άνδρες ήταν πιο σαρκοφάγοι από ποτέ.

"Υπήρχε μια ομάδα ανδρών συμμετεχόντων που είχε πολύ έντονη αντίδραση στη μελέτη -λέγοντας ότι επρόκειτο να τρώνε περισσότερο κρέας, επειδή πίστευαν ότι θέλαμε να τρώνε λιγότερο". Ένας εξήγησε: "Με βάση τη γραμμή των ερωτήσεων σε αυτήν την έρευνα, ανησυχώ ότι μερικοί τρελοί θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να απαγορεύσουν το κρέας. Καλύτερα να το απολαύσω όσο το δυνατόν περισσότερο όσο είμαι σε θέση". Αν και δεν αισθάνονταν όλοι αυτοί οι άνδρες έτσι, σε ένα σημαντικό ποσοστό το έπραξαν.

Η ερευνητική ομάδα δεν έλαβε την ίδια απάντηση από γυναίκα. Ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι η ασυμφωνία των τρόπων με τους οποίους οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν το παράδοξο κρέατος. 

Διαβάστε ακόμη...