Γιατί οι άνδρες έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τις γυναίκες

Ζήσης Ψάλλας

Η απώλεια του χρωμοσώματος Υ του ανδρικού φύλου καθώς πολλοί άνδρες γερνούν προκαλεί ουλή στον καρδιακό μυ και μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Ο ερευνητής Kenneth Walsh, από το University of Virginia Health System (UVA), λέει ότι η νέα ανακάλυψη υποδηλώνει ότι οι άνδρες που υποφέρουν από απώλεια χρωμοσώματος Υ -υπολογίζεται ότι περιλαμβάνει το 40% των 70χρονων.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες ζουν πέντε χρόνια περισσότερο από τους άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νέο εύρημα, εκτιμά ο Walsh, μπορεί να εξηγήσει σχεδόν τέσσερα από τα πέντε χρόνια διαφορά. «Ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 60 ετών, οι άνδρες πεθαίνουν πιο γρήγορα από τις γυναίκες. Είναι σαν να γερνούν βιολογικά πιο γρήγορα», δήλωσε ο Walsh, διευθυντής του Κέντρου Αιματαγγειακής Βιολογίας στο UVA. «Υπάρχουν περισσότερα από 160 εκατομμύρια άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα χρόνια της ζωής που χάνονται λόγω του μειονεκτήματος επιβίωσης του αρσενικού είναι συγκλονιστικά. Αυτή η νέα έρευνα παρέχει ενδείξεις στο γιατί οι άνδρες έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τις γυναίκες».

Ενώ οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, οι άνδρες έχουν ένα Χ και ένα Υ. Όμως πολλοί άνδρες αρχίζουν να χάνουν το χρωμόσωμα Υ σε ένα κλάσμα των κυττάρων τους καθώς γερνούν. Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα για τους καπνιστές. Η απώλεια συμβαίνει κυρίως σε κύτταρα που υφίστανται ταχεία εναλλαγή, όπως τα κύτταρα του αίματος. Η απώλεια του χρωμοσώματος Υ δεν συμβαίνει στα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα, επομένως δεν κληρονομείται από τα παιδιά των ανδρών που παρουσιάζουν απώλεια χρωμοσώματος Υ.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν παλαιότερα ότι οι άνδρες που υφίστανται απώλεια χρωμοσώματος Υ είναι πιο πιθανό να πεθάνουν σε μικρότερη ηλικία και να πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Η νέα έρευνα του Walsh, ωστόσο, πιστεύεται ότι είναι η πρώτη σημαντική απόδειξη ότι η απώλεια χρωμοσωμάτων προκαλεί άμεσα επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των ανδρών.

Διαβάστε ακόμη...