Γιατί ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι χάσιμο χρόνου

Ζήσης Ψάλλας

Ορισμένοι άνθρωποι είναι τόσο κατακλυσμένος από την ανάγκη του να είναι παραγωγικοί που συχνά προσπαθούν να κοιμηθούν λίγες ώρες τη νύχτα. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. 

«Τα τελευταία 10 ή 15 περίπου χρόνια, υπήρξαν μελέτες που έδειξαν ότι ο μεταβολισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζονται αρκετά από τη στέρηση ύπνου», λέει η ερευνήτρια ύπνου Siobhan Banks από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. 

Σε πολλά λειτουργικά περιβάλλοντα, οι άνθρωποι μπορεί να κοιμούνται κυρίως τέσσερις ή πέντε ώρες και μετά να συμπληρώνουν τον ύπνο μιας ή δύο ωρών το μεσημέρι ή το απόγευμα. Αυτός φαίνεται να είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ταξινομήσετε τον ύπνο σας. Η ουσία είναι ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά θα πρέπει να κοιμούνται περισσότερο συμπληρώνοντας τις ώρες με έναν μεσημεριανό ύπνο.

Αν ένας απλός μεσημεριανός ύπνος δεν σας προσφέρει αρκετά, υπάρχει κάτι για τους λάτρεις του καφέ. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι αναφέρει στον όρο "ναπουτσίνο" που βασικά είναι να πιείς έναν καφέ πριν πάρεις έναν μεσημεριανό υπνάκο. Γιατί λειτουργεί αυτό; Μαζί με άλλες φυσικές επιδράσεις, η καφεΐνη εμποδίζει μια ένωση που ονομάζεται αδενοσίνη να συσσωρευτεί στον εγκέφαλο. Η αδενοσίνη μειώνει τον ρυθμό πυροδότησης του εγκεφάλου και μας βοηθά να κοιμηθούμε. Μόλις κοιμηθούμε, αφαιρείται για να ξεκινήσει το απόγευμα με ενέργεια από την αρχή. Έτσι, ο καφές και ο μεσημεριανός ύπνος μαζί, σας κάνουν να ξυπνάτε ακόμα πιο ανανεωμένοι από ό,τι το καθένα μόνα τους.

Η Banks λέει ότι ο μέσος άνθρωπος έχει μια μεγάλη απότομη αύξηση της κορτιζόλης -μια ορμόνη του στρες- το πρωί, κι αυτό μας δίνει ενέργεια για να ξεκινήσουμε τη μέρα. Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Έτσι, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να πιούμε καφέ το πρωί, αν και ορισμένοι άνθρωποι θέλουν να πιούν γιατί νιώθουν λίγο νωθροί. Αλλά, η κατανάλωση καφεΐνης αργότερα, και όχι νωρίς το πρωί, θα βοηθούσε καλύτερα να φτάσετε στο απόγευμα με ενέργεια, και χωρίς να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα. 

Το συμπέρασμα είναι ότι την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι χάσιμο χρόνου, θυμηθείτε ότι μπορεί να είναι ακριβώς το αντίθετο, ότι είναι ένας καλός τρόπος αύξησης της παραγωγικότητάς σας.

Διαβάστε ακόμη...