Γιατί ο καρκίνος κάτω των 50 ετών αυξάνεται παγκοσμίως;

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Clinical Oncology, βρήκε ότι όσοι γεννήθηκαν μετά το 1990 έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο πριν από την ηλικία των 50 ετών σε σχέση με εκείνους που γεννήθηκαν, για παράδειγμα, το 1970.

Ορισμένοι από αυτούς τους πρώιμους καρκίνους εντοπίζονται μέσω καλύτερων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και έγκαιρης διάγνωσης, γεγονός που συμβάλλει σε αυξανόμενους αριθμούς νέων καρκίνων που διαγιγνώσκονται ετησίως, παγκοσμίως, αλλά αυτό δεν είναι όλη η ιστορία.

Οι καρκίνοι πρώιμης έναρξης έχουν διαφορετικές γενετικές υπογραφές σε σύγκριση με τους καρκίνους όψιμης έναρξης και είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν από τους καρκίνους που διαγιγνώσκονται αργότερα στη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι καρκίνοι μπορεί να χρειάζονται διαφορετικούς τύπους θεραπείας και μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση που είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία του ασθενούς τη στιγμή που εμφανίστηκε ο καρκίνος.

Η μελέτη εξέτασε 14 καρκίνους και διαπίστωσε ότι η γενετική σύνθεση του καρκίνου, η επιθετικότητα και η ανάπτυξη του καρκίνου ήταν διαφορετική σε ασθενείς που τον εμφάνισαν πριν από την ηλικία των 50 ετών σε σύγκριση με εκείνους που ανέπτυξαν τον ίδιο καρκίνο μετά την ηλικία των 50 ετών. 

Ένας πιθανός λόγος για αυτό σχετίζεται με τη διατροφή και το μικροβίωμα μας. Τα βακτήρια του εντέρου μεταβάλλονται από δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αντιβιοτικά και θηλασμό. Και καθώς τα πρότυπα αυτών των πραγμάτων αλλάζουν στην κοινωνία με την πάροδο του χρόνου, το ίδιο συμβαίνει και με τα βακτήρια στο έντερο μας. 

Εάν τα υγιή κύτταρα μας είναι προγραμματισμένα στη μήτρα, τότε μπορεί να είναι και τα κύτταρα που συνεχίζουν να προκαλούν καρκίνο. Η διατροφή της μητέρας, η παχυσαρκία και οι περιβαλλοντικές εκθέσεις, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα φυτοφάρμακα, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και καρκίνων. 

Αυτή η μελέτη επισημαίνει την παχυσαρκία ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πρώιμη έναρξη της νόσου, αλλά σαφώς, υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Η κατανόηση του τι κάνει τους καρκίνους πρώιμης έναρξης και το τι είναι περιβαλλοντικά σημαντικό είναι μερικά από τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης για τις μελλοντικές γενιές.

Διαβάστε ακόμη...