Γιατί ο διαβήτης σκοτώνει τόσους πολλούς εφήβους;

Ζήσης Ψάλλας

Πρόσφατες μελέτες έχουν υπογραμμίσει ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από διαβήτη τύπου 1 σε αγόρια και άνδρες ηλικίας 15 έως 24 ετών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό είναι υψηλότερο από τα αναφερόμενα ποσοστά θανάτου μεταξύ νεαρών ανδρών με διαβήτη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί ο διαβήτης τύπου 1 έχει γίνει τόσο πρόβλημα για τους νέους;

Περίπου το 10% των ατόμων με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 1. Η κατάσταση προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει λάθος. Τα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αλλά σε έναν ασθενή με διαβήτη τύπου 1 το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει αυτά τα κύτταρα ως απειλή και τα καταστρέφει.

Όταν περίπου το 70% αυτών των «βήτα κυττάρων» έχουν καταστραφεί, δεν υπάρχει πλέον αρκετή ινσουλίνη για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι ο ασθενής χρειάζεται καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης. Η πάθηση είναι πιο συχνή σε παιδιά και νέους με μέση ηλικία έναρξης τα 12 έτη.

Οι νέοι που πεθαίνουν ως αποτέλεσμα του διαβήτη τύπου 1 είναι κάτι σπάνιο, αλλά αυτό είναι δυνατόν να συμβεί εάν η πάθηση δεν διαγνωστεί γρήγορα. Η ασθένεια σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία, με ιδιαίτερα επιζήμιες επιπτώσεις στα νεφρά και τα μάτια εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Και η κακή διαχείριση της θεραπείας με ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που μπορεί επίσης να προκαλέσει θάνατο.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Γνωρίζουμε ότι η συχνότητα του διαβήτη τύπου 1 αυξάνεται με ρυθμό 3% ετησίως στους περισσότερους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Η αιτία αυτής της αύξησης στον αριθμό των ατόμων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1 είναι ασαφής. Φαίνεται ότι ορισμένοι παράγοντες στο περιβάλλον μας αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1.

Πολλές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη προσπαθώντας να καθορίσουν ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες και πώς συμβάλλουν στον αυξανόμενο αριθμό ατόμων με την πάθηση. 

Διαβάστε ακόμη...