Γιατί ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι πιο συχνός φέτος

Ζήσης Ψάλλας

Τα στοιχεία δείχνουν ένα κύμα ασθενειών για τα παιδιά που περιλαμβάνουν τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και τη γρίπη. Άρα μαζί με την Covid, υπάρχει μια "τριπλδημία" όπως αποκαλείται. Έχει γίνει πιο συνηθισμένο να υπάρχουν πυρετοί που διαρκούν περισσότερο από πέντε ημέρες, συνεχής βήχας και επάλληλες λοιμώξεις των πνευμόνων και των αυτιών που απαιτούν θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον οικογενειακό γιατρό. 

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι ένας κοινός ιός, που συνήθως προκαλεί μόλυνση στα παιδιά κατά τους ψυχρότερους μήνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο RSV προκαλεί ήπια ασθένεια, με συμπτώματα παρόμοια με αυτά ενός κανονικού κρυολογήματος. Αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονικές λοιμώξεις, όπως βρογχιολίτιδα ή πνευμονία, ειδικά σε βρέφη, πρόωρα μωρά και παιδιά με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Είναι η πιο κοινή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο σε μικρά παιδιά -περίπου 26.000 παιδιά κάτω των δύο ετών εισάγονται σε νοσοκομείο με RSV κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα κρούσματα τείνουν να αυξάνονται τον Οκτώβριο και κορυφώνονται τον Δεκέμβριο πριν αρχίσουν να πέφτουν τον Φεβρουάριο. Αλλά φέτος, τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα υψηλά και βρίσκονται ήδη σε επίπεδα που οι κλινικοί γιατροί δεν θα περίμεναν κανονικά να δουν παρά αργότερα. Με τα κρούσματα γρίπης και COVID-19 επίσης να αυξάνονται, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι υπηρεσίες υγείας μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτήν την αυξημένη πίεση.

Κατά τη διάρκεια του 2020-2021, καταγράφηκαν πολύ λίγα κρούσματα RSV. Φέτος, τα κρούσματα RSV αυξήθηκαν λίγο τους καλοκαιρινούς μήνες, και τώρα έχει σημειωθεί αύξηση νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Μέρος του λόγου αυτής της αλλαγής είναι τα μέτρα κατά της COVID-19. Αυτά τα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση, ήταν αποτελεσματικά στη μείωση της εξάπλωσης άλλων αναπνευστικών ιών όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και ο RSV. Αλλά η μειωμένη έκθεση σε αυτούς τους ιούς σημαίνει ότι η ανοσία ενός παιδιού δεν έχει ενισχυθεί και άρα λιγότερα παιδιά έχουν προστασία εναντίον τους. Έτσι, καθώς οι περιορισμοί για την COVID-19 άρθηκαν, οι ιοί του αναπνευστικού άρχισαν να εξαπλώνονται ξανά, όλες τις εποχές του χρόνου.

Οι ενήλικες επίσης δεν εκτέθηκαν σε πολλούς ιούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που σημαίνει ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων στον RSV. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μικρά βρέφη, καθώς δεν έχουν εκτεθεί σε ιούς στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι βασίζονται στην ανοσία των γύρω τους για να τους προστατεύσουν από τη μόλυνση. Σημαίνει επίσης ότι τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή αμέσως μετά τη λήξη των περιορισμών έλαβαν λιγότερα προστατευτικά αντισώματα από τη μητέρα τους όσο ήταν ακόμη στη μήτρα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα προστασίας έναντι του RSV τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Αυτή η διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων επιπέδων ανοσίας σε έναν πληθυσμό και των επιπέδων ανοσίας που βλέπουμε τώρα ονομάζεται «κενό ανοσίας». Αυτό δεν σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων είναι πιο αδύναμο να ανταποκριθεί κανονικά στις λοιμώξεις. Σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μειωμένη προστασία σε συγκεκριμένους ιούς (όπως ο RSV), καθιστώντας τους πιο πιθανό να κολλήσουν και να διαδώσουν τον ιό.

Διαβάστε ακόμη...