Γιατί να επιλέξετε θηλασμό

 
«Επιλέγω Θηλασμό», είναι το κεντρικό σύνθημα της πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, με σκοπό την προαγωγή και προώθηση του μητρικού θηλασμού, ο οποίος αποτελεί τη βάση για τη σωστή ανάπτυξη των βρεφών, αλλά στην Ελλάδα καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά.


Οι επιστήμονες επιμένουν ότι ο μητρικός θηλασμός είναι η μόνη κατάλληλη τροφή για τα βρέφη, γιατί εξασφαλίζει τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη των βρεφών, ενισχύει το δεσμό μητέρας και παιδιού, προστατεύει από τις λοιμώξεις, προλαμβάνει από τις αλλεργίες, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εθνική μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, παρά την πρόθεση και την προσπάθεια έναρξης θηλασμού σε 89% των λεχωίδων, μόλις το 41% των γυναικών θήλασε αποκλειστικά την πρώτη ημέρα ζωής του βρέφους, το 21% στο τέλος του πρώτου μήνα, 11% στο τέλος του 3ου μήνα και μόνο 0,9% στον 6ο μήνα.

Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, αναλαμβάνει πρωτοβουλία με στόχο την αλλαγή κουλτούρας, στάσης και πρακτικής απέναντι στον μητρικό θηλασμό, υλοποιώντας το έργο «Aλκυόνη εθνική πρωτοβουλία προαγωγής του μητρικού θηλασμού», που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει διάρκεια δύο χρόνια.

Οι δράσεις του έργου απευθύνονται σε οικογένειες, επαγγελματίες υγείας, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με τελικό στόχο την αύξηση του ποσοστού και της διάρκειας του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας.

Επιπλέον, μέσω της δημιουργίας αρμόδιου συντονιστικού φορέα, θα συμβάλει στην αξιολόγηση, την πιστοποίηση και την προώθηση του θεσμού των «Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων» στη χώρα μας και του απρόσκοπτου μητρικού θηλασμού στα μαιευτήρια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.