Γιατί μερικοί άνθρωποι λένε ότι η ζωή με το Ozempic είναι μίζερη

Ζήσης Ψάλλας

Η σεμαγλουτίδη μια θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 που πωλείται με τις επωνυμίες Ozempic και Wegovy, έχει γίνει πρωτοσέλιδο λόγω της δημοτικότητάς της και ως θεραπεία απώλειας βάρους. Ενώ διασημότητες και πολλοί άνθρωποι στο διαδίκτυο λένε ότι τους βοήθησε να χάσουν γρήγορα κιλά, το φάρμακο έχει επικριθεί για τις πολλές του παρενέργειες.

Ο καθηγητής Jens Juul Holst, είπε σε μια συνέντευξη στο Wired: «Μόλις ασχοληθείς με αυτό για ένα ή δύο χρόνια, η ζωή γίνεται τόσο βαρετή που δεν αντέχεις πια και πρέπει να επιστρέψεις στην παλιά σου ζωή». Τo σχόλιό του επιδοκιμάστηκε από αναφορές στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις οποίες το φάρμακο αλλάζει τη γεύση του φαγητού και μπορεί να αφαιρέσει από τους ανθρώπους την επιθυμία τους να φάνε. Εάν είστε κάποιος που απολαμβάνει πολλή ευχαρίστηση από το φαγητό και του αρέσει να τρώει έξω με φίλους, αυτή η ενδεχόμενη παρενέργεια θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματική. 

Ο Δρ. Daniel Maselli, ειδικός στην παχυσαρκία και γαστρεντερολόγος στο True You Weight Loss, λέει ότι η σεμαγλουτίδη έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο για την απώλεια βάρους και είναι μια ευπρόσδεκτη θεραπεία από πολλούς παχύσαρκους που είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη της μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας της δίαιτας και της άσκησης. Ωστόσο, προσθέτει ότι όλα τα φάρμακα επηρεάζουν τους ανθρώπους διαφορετικά και ότι τα θεραπευτικά αποτελέσματα εμφανίζονται εντός ενός φάσματος.

Για το υποσύνολο των ασθενών που βιώνουν υπερβολική ρύθμιση της όρεξης, η απώλεια της απόλαυσης από το φαγητό θα μπορούσε να είναι καταθλιπτική, απομονωτική και αντιπαραγωγική. Επιπλέον, μπορεί να είναι τα ιδιαίτερα εύγευστα τρόφιμα (δηλαδή αυτά που συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε περισσότερο) για τα οποία χάνουμε την όρεξή μας.

Ο Maselli λέει ότι αυτά τα φάρμακα δεν έχουν απλώς μια «μειωτική επίδραση στην ίδια την πείνα», αλλά «μια πιο λεπτή τροποποίηση των διατροφικών προτιμήσεων». Μελέτες έχουν δείξει ότι η σεμαγλουτίδη μειώνει την προτίμηση για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μειώνει τη λαχτάρα για αλμυρά φαγητά. Αν και είναι καλύτερο να απολαμβάνετε αυτά τα είδη φαγητού με μέτρο, τόσο για τη διαχείριση του βάρους όσο και για τη γενική υγεία, μια ζωή εντελώς απαλλαγμένη από αυτά μπορεί να σας κάνει λιγότερο χαρούμενους.

Η σεμαγλουτίδη μπορεί να σας επηρεάσει με απροσδόκητους τρόπους. Συγκεκριμένα, επηρεάζει την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, τις διαδικτυακές αγορές και το "φάγωμα" των νυχιών. «Λόγω της επίδρασης αυτών των φαρμάκων στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου, τα αποτελέσματά τους δεν περιορίζονται μόνο στο φαγητό», λέει η Δρ. Michelle Pearlman, διατροφολόγος από τη Φλόριντα.

Εάν έχετε εθισμό στις διαδικτυακές αγορές και την κατανάλωση αλκοόλ, τότε ο περιορισμός αυτών των παρορμήσεων μπορεί να είναι μια ευπρόσδεκτη παρενέργεια του Ozempic. Ωστόσο, εάν είναι απλώς δραστηριότητες που απολαμβάνετε περιστασιακά, θα μπορούσατε να βρείτε ότι η ζωή χωρίς αυτές είναι πολύ λιγότερο ευχάριστη.

Διαβάστε ακόμη...