Γιατί κάποιοι δε μπορούν να ξεπεράσουν ένα χωρισμό

C095030A2250CB43AA82B03076D89766.jpg

  Οι συμβουλές των οικείων μας μετά από ένα χωρισμό και αφού έχει περάσει κανείς όλα τα στάδια του «θρήνου» της σχέσης που ήρθε και… πέρασε, είναι να την αφήσουμε πίσω μας και να αλλάξουμε σελίδα στη ζωή μας.

Κι ενώ αυτό φαίνεται να λειτουργεί σε κάποιους ανθρώπους, δε συμβαίνει το ίδιο με όλους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει μια νέα έρευνα γύρω από τη λειτουργία του εγκεφάλου, όσοι έχουν κατάθλιψη, για την οποία δεν έχουν λάβει κάποια θεραπεία, δε μπορούν να διαχειριστούν το ίδιο εύκολα κάποιες καταστάσεις.

Ο πόνος της απόρριψης, όπως συμβαίνει με ένα χωρισμό, διαρκεί περισσότερο επειδή τα κύτταρα του εγκεφάλου εκείνων που έχουν κατάθλιψη απελευθερώνουν λιγότερη ποσότητα μιας φυσικών οπιοειδών, που σχετίζονται με τον πόνο και τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κατέληξαν στα ευρήματα αυτά χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία σάρωσης του εγκεφάλου, γνωστή ως τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (called positron emission tomography) και μια προσομοίωση ενός σεναρίου online dating.

Προτού σαρωθεί ο εγκέφαλός τους, 17 συμμετέχοντες με κατάθλιψη και 18 ακόμη χωρίς κατάθλιψη κοίταξαν φωτογραφίες και προφίλ εκατοντάδων άλλων ενηλίκων.

Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες επέλεξε τα προφίλ εκείνων των ανθρώπων που τους άρεσαν πιο πολύ. Κατά τη διάρκεια της σάρωσης του εγκεφάλου τους, οι ερευνητές είπαν στους εθελοντές ότι εκείνοι που θεωρούσαν πιο ελκυστικούς και ενδιαφέροντες δεν είχαν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για τους ίδιους.

Οι εγκεφαλικές τομογραφίες που έγιναν εκείνη τη στιγμή έδειξαν τόσο την ποσότητα, όσο και την τοποθεσία της απελευθέρωσης των οπιοειδών.

Οι συμμετέχοντες με κατάθλιψη εμφάνιζαν μειωμένη απελευθέρωση των ουσιών αυτών στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη ρύθμιση του στρες, της διάθεσης και γενικότερα των κινήτρων.

Όταν οι ερευνητές τους είπαν ότι υπήρχε ανταπόκριση στο ενδιαφέρον τους και οι δύο ομάδες εθελοντών ανέφεραν ότι ένιωσαν χαρά και αποδοχή.

Αυτό εξέπληξε τους ερευνητές, επειδή τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν συχνά αμβλυμμένες απαντήσεις σε θετικά γεγονότα που θα πρέπει να είναι ευχάριστα.

Ωστόσο, το θετικό συναίσθημα στους καταθλιπτικούς εξαφανίστηκε γρήγορα, όταν τελείωσε η περίοδος της κοινωνικής αποδοχής.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως τα ευρήματα αυτά θα οδηγήσουν τους ειδικούς σε καλύτερη κατανόηση του πώς να ενισχύσουν την απόκριση των οπιοειδών σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη για διάφορες κοινωνικές περιστάσεις.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *