Γιατί η χορτοφαγία δεν προσελκύει πολλούς άνδρες

Ζήσης Ψάλλας

Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες την αφθονία των γυναικών βίγκαν (vegan) και έχουν ήδη παρουσιάσει ορισμένες εξηγήσεις στο γιατί οι άνδρες δεν ακολουθούν τις γυναίκες σε αυτή τη διατροφή.

Μία πιθανότητα περιλαμβάνει την «επισφαλή αρρενωπότητα», την ιδέα ότι οι άνδρες ανησυχούν ότι θα χάσουν το ανδρικό τους στάτους. Φυσικά, η ιστορία του γιατί υπάρχουν περισσότερες γυναίκες βίγκαν δεν αφορά μόνο τους άντρες. 

Το 2018, η ψυχολόγος Carolyn Semmler ξεκίνησε να ερευνά το λεγόμενο παράδοξο του κρέατος.Μαζί με συναδέλφους της από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, η Semmler προσέλαβε 460 άτομα και τα χώρισε σε δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να επιλέξουν ένα πιάτο αρνιού που θα ήθελαν να φάνε και στη συνέχεια τους δόθηκαν κάποιες πληροφορίες.

Όμως, ενώ στους μισούς απλώς ζητήθηκε να διαβάσουν το θρεπτικό περιεχόμενο του γεύματος, στους άλλους μισούς δόθηκε μια ανάλυση του πώς ακριβώς εκτρέφονται και σφάζονται τα αρνιά. Κάθε συμμετέχων ερωτήθηκε στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, για το πώς ένιωθε και αν η στάση του απέναντι στο κρέας είχε αλλάξει. Περισσότερες γυναίκες ένιωσαν χειρότερα αφού διάβασαν τη σχέση μεταξύ ζώων και κρέατος, ενώ οι άντρες ήταν λίγο-πολύ ανεπηρέαστοι. Οι γυναίκες ήταν γενικά λιγότερο προσκολλημένες στο κρέας μέχρι το τέλος της μελέτης ενώ οι άνδρες ήταν πιο σαρκοφάγοι από ποτέ.

Ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι η ασυμφωνία των τρόπων με τους οποίους οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν το παράδοξο του κρέατος. 

"Υπήρχε μια ομάδα ανδρών συμμετεχόντων που είχε πολύ έντονη αντίδραση στη μελέτη -λέγοντας ότι επρόκειτο να τρώνε περισσότερο κρέας, επειδή πίστευαν ότι θέλαμε να τρώνε λιγότερο", 

Η ομάδα δεν έλαβε την ίδια απάντηση από γυναίκα. Ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι η ασυμφωνία των τρόπων με τους οποίους οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν το παράδοξο κρέατος. 

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να μπορέσουμε πραγματικά να ξεδιπλώσουμε το αίνιγμα των γυναικών βίγκαν. Αλλά φαίνεται ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό του χάσματος ενσυναίσθησης μεταξύ των φύλων. Όπως και να έχει, ο αριθμός των βίγκαν στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 600% μεταξύ 2014 και 2017.

Διαβάστε ακόμη...