Ζήσης Ψάλλας
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια «μετάλλαξη διαφυγής» που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19. Η μετάλλαξη -που ονομάζεται E484K- βρέθηκε αρχικά σε κορωνοϊούς της Νότιας Αφρικής πριν από δύο μήνες. Αυτή η παραλλαγή έχει πλέον εξαπλωθεί σήμερα σε άλλες 12 χώρες.
Η Penny Moore, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νόσων στη Νότια Αφρική, χαρακτήρισε τη μετάλλαξη "ανησυχητική". «Φοβόμαστε ότι αυτή η μετάλλαξη μπορεί να έχει αντίκτυπο», είπε. Η E484K ονομάζεται μετάλλαξη διαφυγής επειδή έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ξεφύγει από μερικά αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο. «Ανησυχώ», είπε ο Alex Sigal, ιολόγος στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας της Αφρικής.
Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η E484K μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι ο κορωνοϊός δείχνει την ικανότητά του να αλλάζει μπροστά στα μάτια μας. Εάν αυτή η μετάλλαξη συνέβη μέσα σε λίγους μήνες, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες ίσως πιο προβληματικές. «Αυτός ο ιός μπορεί να κάνει τα πρώτα βήματα προς έναν αρκετά μακρύ δρόμο ανθεκτικότητας στα εμβόλια», δήλωσε ο Andrew Ward, ιολόγος της Scripps Research στη La Jolla της Καλιφόρνια.
Για να τεστάρουν τα νέα στελέχη, οι ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ και αλλού εξέτασαν το πλάσμα από ασθενείς που ανέκαμψαν από τη νόσο Covid-19 για να δουν αν τα αντισώματά τους μπορούν να καταπολεμήσουν τη μετάλλαξη E484K και άλλες μεταλλάξεις. Αυτό που βρήκαν είναι ότι η E484K αντιστέκεται στην ικανότητα ορισμένων αντισωμάτων να εξουδετερώσουν τον ιό.
Το επόμενο βήμα είναι να τεστάρουν τις μεταλλάξεις έναντι των αντισωμάτων που δημιουργούνται από τα εμβόλια -αυτό είναι η εργασία που κάνουν τώρα και ελπίζουν να ανακοινώσουν τα ευρήματα τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά ακόμη και αν η E484K -μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες μεταλλάξεις- καταλήξει να αποτελεί πρόβλημα, πιθανότατα δεν θα ξεφύγει από όλα τα αντισώματα που παράγονται από τα εμβόλια, δεδομένου ότι τα εμβόλια παράγουν πολλά αντισώματα.
Η ανησυχία είναι περισσότερο για το τι θα συμβεί καθώς ο ιός μεταλλάσσεται ξανά και ξανά. Θεωρητικά, ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται αργά. Αλλά εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο και όσο πιο πολύ μεταφέρεται από άτομο σε άτομο, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να μεταλλαχτεί και να γίνει ανθεκτικός στα εμβόλια.