Γιατί η κατανάλωση κρέατος προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα

Θάνος Ξυδόπουλος

Τον Φεβρουάριο του 1977, εν μέσω επιδημίας καρδιακής νόσου, μια επίλεκτη επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ενθάρρυνε τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο κρέας. Εντός του έτους, ωστόσο, πιθανώς λόγω πιέσεων από τη βιομηχανία κρέατος, η επιτροπή άλλαξε τις συμβουλές της, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση των κορεσμένων λιπαρών.

Τα τελευταία 45 χρόνια, οι ερευνητές έχουν συσσωρεύσει στοιχεία υψηλής ποιότητας που υποδηλώνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν έχουν καμία επίδραση στην καρδιαγγειακή ή τη συνολική θνησιμότητα.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω τον ρόλο της κατανάλωσης κρέατος στην ισχαιμική καρδιακή νόσο, η καθηγήτρια Mary Schooling και οι συνεργάτες έκαναν μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine, χρησιμοποιώντας ένα σχέδιο μελέτης παρόμοιο με μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, έχοντας το πλεονέκτημα της γενετικής τυχαιοποίησης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η L-καρνιτίνη σχετίζεται θετικά με την ισχαιμική καρδιακή νόσο, ιδιαίτερα στους άνδρες. Αυτά τα ευρήματα βοηθούν στην εξήγηση των υψηλότερων ποσοστών καρδιακών παθήσεων στους άνδρες, καθώς και στην τεκμηρίωση των αρχικών διατροφικών συμβουλών για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος.

Δεδομένου του οικολογικού αποτυπώματος της κατανάλωσης κρέατος, είπε η Schooling, η εφαρμογή αυτής της συμβουλής θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις διατροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα μπορούσε να είναι ένα μέσο για τη βελτίωση της ανδρικής υγείας, αλλά και του πλανήτη», είπε η Schooling. «Ο εντοπισμός των ειδικών για το φύλο υποκείμενων συνεπειών της L-καρνιτίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό περαιτέρω παρεμβάσεων».

Διαβάστε ακόμη...