Γιατί η άσκηση δεν οδηγεί σε αυθόρμητη απώλεια βάρους

Ζήσης Ψάλλας

Έχει παρατηρηθεί ότι η άσκηση δεν προκαλεί αυθόρμητη απώλεια βάρους και οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν το γιατί.

Μια ερώτηση, που χρονολογείται περίπου 60 χρόνια, αφορά τη σχέση μεταξύ άσκησης και κατανάλωσης τροφής. Ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Λιντς διαπίστωσε ότι τα υπέρβαρα άτομα ήταν πιο πεινασμένα και κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες από τα αδύνατα άτομα, όταν ασκούνταν.

Δεδομένου ότι τα υπέρβαρα άτομα έχουν υψηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό -ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα ξοδεύει θερμίδες σε κατάσταση ανάπαυσης- η ερευνητική ομάδα πρότεινε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αυτού του ρυθμού και των καταναλισκόμενων γευμάτων.

Το γεγονός ότι οι βασικοί μεταβολικοί ρυθμοί των ανθρώπων είναι σταθεροί, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της καθημερινής άσκησης, βοηθάει να καταλάβουμε γιατί τα επίπεδα άσκησης συχνά δεν επηρεάζουν το πόσο τρώμε την ίδια ημέρα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός καθορίζει πραγματικά πόση τροφή τρώμε. Η ερευνητική ομάδα πρότεινε ότι η σύνθεση του σώματος ενός ατόμου, και ειδικά η ποσότητα της μυϊκής μάζας του, διέπει το μεταβολικό ρυθμό του.

Εάν είναι έτσι, ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί να λειτουργεί ως ένα σήμα -δίνοντας τις πληροφορίες της σύνθεσης του σώματος μέσω υποθαλαμικών δικτύων στον εγκέφαλο- που ελέγχει την όρεξη.

Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει με την πρόσληψη θερμίδων τις ημέρες που είμαστε σωματικά δραστήριοι και τις μέρες που ξεκουραζόμαστε. Μια μελέτη εξέτασε 242 άτομα -114 άνδρες και 128 γυναίκες- και βρήκε ότι η σωματική δραστηριότητά επηρέαζε το πόσο έτρωγαν. Αλλά και οι μεταβολικοί ρυθμοί ανάπαυσης επηρέαζαν την όρεξή τους, με άλλα λόγια, τα υπέρβαρα άτομα έτειναν να τρώνε περισσότερο όταν ασκούνταν. 

Οι περισσότερες μελέτες τείνουν να επικεντρώνονται σε λευκούς άνδρες ηλικίας 20-30 ετών, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην αντιστάθμιση θερμίδων για την επιπλέον σωματική δραστηριότητα. Ομοίως, διαφορετικά γενετικά χαρακτηριστικά είναι πιθανό να είναι σημαντικά -μερικοί άνθρωποι είναι πιο νευρικοί, για παράδειγμα. Υπάρχουν επίσης διαφορές στην ψυχολογία των ανθρώπων και στο βαθμό που χρησιμοποιούν το φαγητό ως ανταμοιβή.

Το συμπέρασμα είναι ότι πολλοί άνθρωποι τρώνε περισσότερο όταν είναι σωματικά δραστήριοι. Τελικά, μια απλή σωματική μετακίνηση δεν θα σας οδηγήσει σε αυθόρμητη απώλεια βάρους, αυτό πρέπει να το γνωρίζετε. Θα χάσετε βάρος μόνο εάν το έχετε στο μυαλό σας και παραλείπετε συνειδητά ένα μέρος της τροφής σας.

Διαβάστε ακόμη...