Γιατί γινόμαστε πιο κοντοί καθώς μεγαλώνουμε

Ζήσης Ψάλλας

Ένας λόγος για την απώλεια ύψους καθώς μεγαλώνετε είναι η υγεία των οστών σας. Το κόκκαλο είναι ένας εξαιρετικά περίπλοκος συνδετικός ιστός που μπορεί να προσαρμόσει το μέγεθος και το σχήμα του ως απόκριση σε μηχανικά φορτία. Αυτό επιτρέπει στα οστά σας να αναδιαμορφώνονται καθόλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Όταν είστε νέοι περνάτε από ένα στάδιο ανάπτυξης, αυξάνοντας τα οστά γρήγορα, φτάνοντας στο 90% της μέγιστης οστικής μάζας στο τέλος της εφηβείας. Αυτή η ανάπτυξη συνεχίζεται μέχρι τα 25 όταν επιτυγχάνεται η μέγιστη οστική μάζα.

Γύρω στα 35-40, αρχίζετε να χάνετε οστική μάζα. Αυτή η απώλεια οστού μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως οστεοπόρωση, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και αυξημένη ευθραυστότητα των οστών. Ενώ τα ισχία και τα αντιβράχια είναι κοινές περιοχές οστεοπόρωσης, η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά στους σπονδύλους (σπονδυλική στήλη), κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ανάστημα.

Στη σπονδυλική στήλη βρίσκονται επίσης και είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της στάσης οι σπονδυλικοί δίσκοι. Αυτά τα μαξιλάρια που μοιάζουν με τζελ κάθονται μεταξύ των σπονδύλων και δρουν ως αμορτισέρ, βοηθώντας να διατηρηθεί η πλάτη εύκαμπτη.

Όταν είσαστε νέοι, αυτοί οι δίσκοι, που είναι περίπου 80% νερό, είναι δυνατοί και εύκαμπτοι. Καθώς μεγαλώνετε, οι δίσκοι συμπιέζονται και ισοπεδώνονται σταδιακά. Κατά συνέπεια, τα κενά μεταξύ των σπονδύλων μειώνονται. Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα παρατηρείται στις καμάρες του ποδιού καθώς γερνάτε, όταν οι σύνδεσμοι αρχίζουν να εκφυλίζονται. Αυτό οδηγεί σε πιο επίπεδες καμάρες, αναγκάζοντάς σας να περπατάτε με πιο επίπεδο στυλ.

Η τακτική άσκηση, ειδικά οι δραστηριότητες που ενσωματώνουν κάποια μορφή βάρους, είναι καλές για την παραγωγή οστών. Αυτό το είδος άσκησης ωφελεί επίσης την ανάπτυξη των μυών, και έτσι έχει τη δυνατότητα να προστατεύει τόσο από την οστεοπόρωση όσο και από τη σαρκοπενία.

Ενώ μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D και ασβέστιο, συμβάλλουν επίσης στην υγεία των οστών. Το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ και ο περιορισμός της κατανάλωσης καφεΐνης βοηθούν επίσης.

Διαβάστε ακόμη...