Γιατί γερνούν οι αρτηρίες; Μελέτη διερευνά τη σύνδεση με τα βακτήρια

Ζήσης Ψάλλας

Η έρευνα δείχνει ότι ένα μεταβολικό υποπροϊόν που ονομάζεται TMAO και παράγεται όταν τρώμε κόκκινο κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα βλάπτει τις αρτηρίες μας.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του University of Colorado και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension της American Heart Association. Υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψουν ή ακόμη και να αντιστρέψουν τη γήρανση των αρτηρικών που σχετίζεται με την ηλικία μέσω διατροφικών αλλαγών και στοχευμένων θεραπειών, όπως νέα συμπληρώματα διατροφής.

Τρώτε μια μερίδα βόειας μπριζόλας ή ένα πιάτο αυγών. Τα βακτήρια του γαστρεντερικου σωλήνα μεταβολίζουν τα αμινοξέα L-καρνιτίνη και χολίνη, και δημιουργείται ένα μεταβολικό υποπροϊόν που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη. Στο ήπαρ η τριμεθυλαμίνη μετατρέπεται σε Ν-Οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO) και κυκλοφορεί στο αίμα σας.

Οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα και την αρτηριακή υγεία 101 ηλικιωμένων ενηλίκων και 22 νεαρών ενηλίκων και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα TMAO αυξάνονται σημαντικά με την ηλικία. Αυτό συμβαδίζει με μια προηγούμενη μελέτη σε ποντίκια, που έδειξε ότι το μικροβίωμα του εντέρου αλλάζει με την ηλικία, παράγοντας περισσότερα βακτήρια που βοηθούν στην παραγωγή του TMAO.

Οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα TMAO στο αίμα είχαν σημαντικά χειρότερη αρτηριακή λειτουργία, η νέα μελέτη διαπίστωσε. Και έδειξε μεγαλύτερα σημάδια οξειδωτικού στρες ή βλάβες των ιστών στην επένδυση των αρτηριών τους, το ενδοθήλιο.

Όταν οι ερευνητές έδωσαν TMAO απευθείας σε νεαρά ποντίκια, τα αιμοφόρα αγγεία τους γέρασαν πιο γρήγορα. 

Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν επίσης ότι τα ποντίκια με υψηλότερα επίπεδα TMAO παρουσιάζουν μείωση στη μάθηση και τη μνήμη, υποδηλώνοντας ότι η ένωση αυτή θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ρόλο στη γνωστική μείωση που σχετίζεται με την ηλικία.

Από την άλλη πλευρά, τα ηλικιωμένα ποντίκια που έτρωγαν μια ένωση που ονομάζεται διμεθυλική βουτανόλη, (βρίσκεται σε ίχνη σε στο ελαιόλαδο, το ξύδι και το κόκκινο κρασί) είδαν την αγγειακή δυσλειτουργία τους να αντιστρέφεται. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η διμεθυλική βουτανόλη εμποδίζει την παραγωγή TMAO.

Προς το παρόν, είπαν, μια φυτική διατροφή μπορεί διατηρήσει τα επίπεδα του TMAO υπό έλεγχο.

Διαβάστε ακόμη...