Γιατί ένα παιδί μπορεί να γίνει υπέρβαρο ;

6BF6BFC00AE9A5962E906E2C892C4A95.jpg

  Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης της τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Childhod Obesity, τρεις είναι οι πιο σημαντικοίς παράγοντες κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία μεταξύ των παιδιών προσχολικής ηλικίας:

1. O ανεπαρκής ύπνος.

2. Το υψηλό σωματικό βάρος των γονιών, με ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) που κατατάσσει τους γονείς ως υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

3.O γονικός περιορισμός στην διατροφή του παιδιού προκειμένου να ελέγξει το βάρος του παιδιού.

Από τα συμπεράσματα της μελέτης και μετά από ανάλυση στοιχείων από 329 οικογένειες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν καταφέρουμε τους γονείς να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και παράλληλα το περιβάλλον του σπιτιού, τότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε την παιδική παχυσαρκία.

Εδώ ταιριάζει να αναφέρουμε πως οι γονείς δεν κληρονομούν μόνο γονίδια στα παιδιά τους αλλά και συνήθειες!

Όχι μόνο διατροφικές αλλά και καθιστικής ή μη ζωής. ¨Ενα άλλο θέμα που θίγει η μελέτη είναι ότι για κάθε καινούργιο ή πιο υγιεινό τρόφιμο που θέλουμε το παιδί να αποδεχθεί, πρέπει να του το προσφέρουμε πάρα πολλές φορές και να επιμείνουμε.

Πολλές φορές η λανθασμένη επιμονή για περιορισμό της κατανάλωσης φαγητού στα παιδιά χωρίς παράλληλα την προσφορά σωστών εναλλακτικών έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.