Γιατί είναι τόσες πολλές οι επαναμολύνσεις με COVID-19;

Θάνος Ξυδόπουλος

Είναι γνωστό εξ' αρχής της πανδημίας ότι μπορούν να εμφανιστούν επαναμολύνσεις COVID. Μία από τις πρώτες επαναμολύνσεις που αναφέρθηκαν ήταν σε έναν 33χρονο άνδρα από το Χονγκ Κονγκ. Η αρχική του μόλυνση διαγνώστηκε στις 26 Μαρτίου 2020, με τη δεύτερη μόλυνση, με έναν γενετικά διακριτό ιό, 142 ημέρες αργότερα. Έκτοτε οι αναφορές για επαναμόλυνση έχουν γίνει κοινές, ειδικά μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον. Η πρώιμη έρευνα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης αυξήθηκε γρήγορα μετά την άφιξη αυτής της παραλλαγής. Γιατί λοιπόν αυξάνονται οι επαναμολύνσεις;

Η απλή απάντηση είναι επειδή η ανοσία μας συχνά δεν επαρκεί πλέον για να αποτρέψει μια μόλυνση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην εμφάνιση μιας νέας ιικής παραλλαγής όπως η Όμικρον, η οποία, λόγω μεταλλάξεων στη μορφή της, είναι λιγότερο αναγνωρίσιμη από το ανοσοποιητικό σύστημα, που σημαίνει ότι ο ιός παρακάμπτει την προηγούμενη ανοσία. Ή μπορεί να οφείλεται στο ότι η ανοσία έχει εξασθενίσει από την τελευταία φορά που μολυνθήκαμε ή εμβολιασθήκαμε. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα με την ανοσία του COVID -εξ ου και η ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου.

Επιπλέον, ο κορωνοϊός εισέρχεται σχεδόν πάντα στο ανθρώπινο σώμα μέσω της μύτης και του λαιμού. Η ανοσία στις βλεννογονικές επενδύσεις αυτών των περιοχών τείνει να είναι σχετικά βραχύβια σε σύγκριση με τη συστηματική ανοσία σε όλο το σώμα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η προστασία από τη σοβαρή ασθένεια διαρκεί περισσότερο από την προστασία από τη μόλυνση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε πρόσφατα να δημοσιεύει δεδομένα για επαναμολύνσεις. Ταξινομεί μια επαναμόλυνση όταν το άτομο λαμβάνει νέο θετικό αποτέλεσμα τεστ COVID πάνω από 90 ημέρες μετά την τελευταία του μόλυνση. Μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2022, υπήρχαν πάνω από 14,5 εκατομμύρια πρωτογενείς λοιμώξεις και περίπου 620.000 επαναμολύνσεις στην Αγγλία. Πάνω από το 50% όλων των επαναμολύνσεων έχουν αναφερθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021, υποδηλώνοντας ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης έχει αυξηθεί σημαντικά με την Όμικρον.

Οι ειδικοί που βλέπουν τα στατιστικά στοιχεία λένε ότι το ποσοστό επαναμόλυνσης έχει αυξηθεί 15 φορές από την άφιξη της Όμικρον και ότι επί του παρόντος οι επαναμολύνσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% όλων των λοιμώξεων που αναφέρθηκαν στην Αγγλία, σε σύγκριση με μόλις 1% τον Νοέμβριο του 2021.

Ωστόσο, οι επαναμολύνσεις στην πραγματικότητα είναι περισσότερες. Το κενό των 90 ή 120 ημερών αναμφίβολα χάνει κάποιες επαναμολύνσεις που έχουν συμβεί νωρίτερα. Επιπλέον, συγκρίνοντας καθημερινά καταγεγραμμένους αριθμούς κρουσμάτων με εκτιμήσεις για το πόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον ιό σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή, φαίνεται ότι περίπου οι μισές από τις πρωτογενείς λοιμώξεις δεν διαγιγνώσκονται ποτέ. Συνεπώς, πολλές επαναμολύνσεις είναι πιθανό να κατηγοριοποιηθούν εσφαλμένα ως πρωτογενείς. Επίσης, εάν οι επαναμολύνσεις είναι γενικά πιο ήπιες, ένα υψηλότερο ποσοστό είναι πιθανό να μην διαγνωστεί. Με βάση αυτά, οι επαναμολύνσεις πρέπει να είναι πολύ περισσότερες από αυτές που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.

Πόσο σοβαρές είναι οι επαναμολύνσεις;

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι, γενικά, οι επαναμολύνσεις πρέπει να είναι λιγότερο σοβαρές από τις πρωτογενείς λοιμώξεις, καθώς το άτομο που θα μολυνθεί εκ νέου θα έχει κάποια προϋπάρχουσα ανοσία. Ωστόσο, το εάν η δεύτερη λοίμωξή σας θα καταλήξει να μην αισθάνεστε τόσο άσχημα όσο η πρώτη μπορεί να εξαρτάται από το πότε θα μολυνθείτε. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το ποσοστό των ατόμων που αναφέρουν συμπτώματα με την επαναμόλυνσή τους ποικίλλει ανάλογα με την παραλλαγή που μολύνθηκαν στο δεύτερο γύρο.

Εκτιμάται ότι οι επαναμολύνσεις με την παραλλαγή Άλφα έδωσαν στους ανθρώπους συμπτώματα στο 20% των περιπτώσεων, ενώ οι επαναμολύνσεις Δέλτα προκάλεσαν συμπτώματα στο 44% των περιπτώσεων και με την Όμικρον στο 46%. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν εκ νέου με Άλφα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα τη δεύτερη φορά σε σύγκριση με την πρωτογενή τους μόλυνση. Αντίθετα, οι επαναμολύνσεις με Δέλτα ήταν πιο πιθανό να δώσουν στους ανθρώπους συμπτώματα σε σύγκριση με την αρχική τους μόλυνση. Με μια επαναμόλυνση Όμικρον, το ποσοστό των συμπτωμάτων ήταν περίπου το ίδιο.

Γνωρίζουμε ότι η σοβαρότητα του COVID ποικίλλει από τη μια παραλλαγή στην άλλη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πόση από τη διαφορά αυτή οφείλεται στις διαφορετικές δυνάμεις των παραλλαγών και πόση οφείλεται στα επίπεδα ανοσίας από την προηγούμενη μόλυνση ή τον εμβολιασμό. Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι εάν μια λοίμωξη από Όμικρον σε ένα μη εμβολιασμένο άτομο είναι λιγότερο σοβαρή εάν το άτομο αυτό έχει ήδη μολυνθεί. 

Οι επαναμολύνσεις ενισχύουν την ανοσία; Σχεδόν σίγουρα. Μια μεμονωμένη, προηγούμενη λοίμωξη παρέχει παρόμοια προστασία έναντι της μόλυνσης με Όμικρον , επομένως είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι επαναμολύνσεις θα ενισχύσουν επίσης την ανοσία. Αλλά μια τέτοια ανοσία δεν είναι 100% προστατευτική. Υπάρχουν ενδείξεις (σε προεκτύπωση) ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί ξανά πολλές φορές. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς γνωρίζουμε ότι και άλλοι ανθρώπινοι κορωνοϊοί προκαλούν επαναμολύνσεις κάθε λίγα χρόνια. Με άλλα λόγια, αυτός ο ιός ήρθε για να παραμείνει στη ζωή μας.

Διαβάστε ακόμη...