Γιατί δεν χρησιμοποιούνται τεστ που δείχνουν στους γιατρούς εάν χρειάζονται τα αντιβιοτικά θα ή όχι;

Υπολογίζεται ότι τα αντιβιοτικά προσθέτουν κατά μέσο όρο 20 χρόνια στη ζωή όλων μας. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση και η ακατάλληλη χρήση έχουν κάνει τα μικρόβια να αναπτύξουν αντίσταση στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μη θεραπεύσιμων «υπερμικροβίων» που απειλούν τη βάση της σύγχρονης ιατρικής.

Οι λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη και η πνευμονία, επηρεάζουν το λαιμό, το στήθος (αεραγωγούς και πνεύμονες) και τα ιγμόρεια. Ενώ προκαλούνται συχνότερα από ιούς (όπου τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν), μπορούν επίσης να προκληθούν από βακτήρια (όπου τα αντιβιοτικά βοηθούν). Δεδομένου ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επισκέπτονται τον γιατρό, η ανάπτυξη ενός καλού τρόπου επικοινωνίας μεταξύ των δύο είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των ακατάλληλων συνταγών.

Το βραβείο Longitude των 10 εκατομμυρίων λιρών, που εισήχθη το 2014, στοχεύει στην επιβράβευση της ανάπτυξης νέων διαγνωστικών τεστ που μπορούν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση της αποτελεσματικής χρήσης των αντιβιοτικών και στην αποφυγή της ακατάλληλης χρήσης τους. Γρήγορες, οικονομικά προσιτές, εύχρηστες εξετάσεις που υποδεικνύουν την παρουσία βακτηριακής λοίμωξης θα επέτρεπαν μια πιο στοχευμένη χρήση αντιβιοτικών.

Πάρτε για παράδειγμα τη διάγνωση της πνευμονίας. Υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι η μέτρηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα, η οποία αυξάνεται στο σώμα όταν υπάρχει φλεγμονή που προκαλείται από λοίμωξη, μπορεί να βοηθήσει τους γενικούς ιατρούς να καθορίσουν εάν ένα άτομο με συμπτώματα λοίμωξης στο στήθος έχει πνευμονία που πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Το 2014, το NICE, η υπηρεσία παρακολούθησης της υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, συνέστησε στους γενικούς ιατρούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο διενέργειας εξέτασης αίματος CRP σε ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. 

Αυτή η μέθοδος προσφέρει στους γενικούς ιατρούς μια απλή εξέταση που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε πέντε λεπτά και μπορεί να βοηθήσει να διακρίνουν εάν οι ασθενείς με λοίμωξη της αναπνευστικής οδού χρειάζονται αντιβιοτικά ή όχι. Όμως, παρόλο που το τεστ CRP έχει υιοθετηθεί ευρέως σε πολλές Σκανδιναβικές χώρες και την Ολλανδία, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στην υιοθέτησή της σε άλλες χώρες. Τεστ για ακριβή μέτρηση των επιπέδων CRP είναι διαθέσιμα από διάφορους κατασκευαστές. Τα όργανα που χρειάζονται για τη μέτρηση και την καταγραφή των αποτελεσμάτων δεν είναι υπερβολικά ακριβά, αλλά -και ίσως εδώ βρίσκεται το κύριο πρόβλημα- το τεστ κοστίζει περισσότερο από τα αντιβιοτικά.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση της αντοχής στα αντιβιοτικά και η διάβρωση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό. Έτσι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της βραχυπρόθεσμης σκέψης, η οποία μπορεί να είναι καταστροφική και τελικά κοστίζει περισσότερο μακροπρόθεσμα, και της μακροπρόθεσμης προληπτικής σκέψης.

Πηγή: The Conversation

Διαβάστε ακόμη...