Γιατί δεν μπορούμε να κοιμηθούμε καλά το πρώτο βράδυ σε ξένο κρεβάτι

_468x286.medium.jpg

Σε πολλούς συμβαίνει την πρώτη νύχτα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου ή στο σπίτι κάποιου άλλου, να μην μπορούν να κοιμηθούν το ίδιο εύκολα. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο κι έχει και επιστημονική εξήγηση, εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα! Ονομάζεται «παρενέργεια της πρώτης-νύχτας» και ουσιαστικά το αριστερό μέρος του εγκεφάλου παραμένει σε «επιφυλακή».

«Όταν κοιμάσαι σε ένα νέο μέρος για πρώτη φορά, ένα μέρος από τη μια πλευρά του εγκεφάλου μοιάζει να μένει άγρυπνο για λόγους επιβίωσης, ώστε να μπορέσετε να ξυπνήσετε πιο γρήγορα αν αυτό κριθεί απαραίτητο», αναφέρει ο συντάκτης της μελέτης, Yuka Sasaki του Πανεπιστημίου Brown.

«Τα συχνά ταξίδια, μπορεί να οδηγήσουν σε ανήσυχο ύπνο», συμπληρώνει ο Sasaki και προσθέτει «αλλά αν μείνεις αρκετές ημέρες στο ίδιο μέρος, τότε θα έχεις ομαλότερο ύπνο». Ο καθηγητής, προκειμένου να διαπιστώσει πώς ένας ξένο χώρος μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας, προχώρησε σε μια σειρά από «πειράματα».

Ο ίδιος και η ομάδα του, ανακάλυψαν ότι όσοι κοιμούνται σε ένα ξένο περιβάλλον είναι περισσότερο επιρρεπείς σε εξωτερικά ερεθίσματα, σε ήχους για παράδειγμα, καθώς ο εγκέφαλος τα εκλαμβάνει ως απειλές.

Όπως σημειώνεται, τέτοιο μηχανισμό διαθέτουν και ζώα όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια που τους επιτρέπει να προστατεύουν τη ζωή τους από τυχόν απειλές.

«Ίσως ο εγκέφαλος των ανθρώπων να είναι μια μικρογραφία αυτού του μηχανισμού που διαθέτουν οι φάλαινες και τα δελφίνια», εξηγεί ο Sasaki.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *