Γιατί δεν ευχαριστιούνται όλοι τη μουσική

0EC34F6EC48B80904DDB53B82FBF97D1.jpg

  Κάποια τραγούδια σε κάνουν να θέλεις να σηκωθείς και να χορέψεις. Άλλα σου προκαλούν μελαγχολία κι άλλα σε κάνουν να πιστεύεις ότι όλα θα πάνε καλά και σου μεταδίδουν μια ανεξήγητη αισιοδοξία.

Ή μπορεί να μη σου προκαλούν απολύτως τίποτα. Μηδέν. Δε νιώθεις το παραμικρό.

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να νιώσουν ευχαρίστηση από τη μουσική, ακόμη κι αν οι ίδιοι άνθρωποι είναι σε θέση να απολαμβάνουν το φαγητό, το σεξ κι άλλες δραστηριότητες στη ζωή τους.

Ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης διαπίστωσαν με έκπληξη κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, ότι η μουσική δεν προκαλούσε κανένα συναίσθημα σε περίπου 5% των συμμετεχόντων σε αυτό, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι μελωδίες δεν τους προκαλούσαν κανένα ρίγος συγκίνησης –είτε χαράς, είτε στεναχώριας.

Ήταν σαν να μην ένιωθαν απολύτως τίποτα από τη μουσική.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από μια διαταραχή, που ονομάζεται αμουσία, δε μπορούν να ακούσουν μουσικούς τόνους. Έτσι, η ερευνητική ομάδα από τη Βαρκελώνη, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι άνθρωποι αυτοί μπορούσαν να προσδιορίσουν κάποια συναισθήματα με διαφορετικά είδη μουσικής.

«Η πρώτη μας έκπληξη ήταν ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες δυσκολεύτηκαν να φέρουν μουσική από το σπίτι τους. Δεν είχαν καθόλου μουσική, ούτε CD, ούτε MP3s… τίποτα» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και επικεφαλής της μελέτης Josep Marco-Pallares.

Στη συνέχεια οι ερευνητές ζήτησαν από τους 30 συμμετέχοντες να ακούσουν μουσικούς ήχους, τους οποίους κάποιοι άλλοι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν κρίνει ως «ευχάριστους». Μέτρησαν τους καρδιακούς παλμούς και την αγωγιμότητα του δέρματός τους, τα οποία θεωρούνται φυσιολογικές μετρήσεις συναισθημάτων.

Όσοι είχαν δηλώσει ότι δεν απολάμβαναν καμία ευχαρίστηση από τη μουσική, δεν εμφάνισαν καμία φυσιολογική αντίδραση, ενώ το αντίθετο συνέβη με τους λάτρεις της μουσικής. «Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωσαν ρίγη συγκίνησης όταν άκουγαν τη μουσική, ενώ αυτοί απολύτως τίποτα. Δεν παρουσίασαν καμία αντίδραση» είπε ο Marco-Pallares.

Θα μπορούσαν να είναι απλά… αναίσθητοι, σχολίασε σε κείμενό της στο npr.org η αρθρογράφος Nancy Shute.

Όμως οι ερευνητές το είχαν λάβει και αυτό υπόψη τους, και στη συνέχεια έκαναν ένα ψυχολογικό τεστ, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες μπορούσαν να κερδίσουν χρηματικά βραβεία. Σε αυτό παρατήρησαν, ότι οι άμουσοι τα πήγαν μια χαρά, με την προοπτική της νίκης να αυξάνει τους καρδιακούς τους παλμούς και να προκαλεί αντιδράσεις και στο δέρμα τους.

«Αυτό υποδηλώνει ότι δεν παρουσιάζουν κάποιου είδους ανεπάρκεια στο σύστημα ανταμοιβής τους» πρόσθεσε ο Marco-Pallares, εξηγώντας ότι η «αναισθησία» τους σχετίζεται καθαρά με τη μουσική.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell Biology.

Ίσως λοιπόν, εκείνος ο μακρινός συγγενής που συναντάτε σε γάμους και βαφτίσια να μη σηκώνεται ποτέ να χορέψει, όχι γιατί δε θέλει, αλλά γιατί… η μουσική δεν του προκαλεί κανένα ρίγος συγκίνησης!

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *