Γιατί δεν είναι καλό να δουλεύετε σε κρύο γραφείο αν θέλετε να χάσετε κιλά

Ζήσης Ψάλλας

Διατηρούμε τη θερμοκρασία του σώματός μας στην περιοχή από 36 έως 38 βαθμούς Κελσίου ακόμη και σε δροσερά περιβάλλοντα. Αλλά η εργασία σε κρύο περιβάλλον για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος και αυτό μειώνει το μεταβολικό ρυθμό -το πόσο γρήγορα καίμε τις θερμίδες. Ως αποτέλεσμα το κρύο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους.

Τρεις διαφορετικοί τύποι μεταβολικής δραστηριότητας κρατούν το σώμα μας ζεστό. Το πρώτο είναι ο βασικός μεταβολισμός. Περίπου τα δύο τρίτα των θερμίδων που καίμε καθημερινά τροφοδοτούν βασικές σωματικές λειτουργίες που παράγουν θερμότητα: αναπνοή, κυκλοφορία του αίματος, ανάπτυξη κυττάρων, λειτουργία του εγκεφάλου κλπ. Οποιοδήποτε είδος φυσικής κίνησης παράγει επίσης θερμότητα μέσω χημικών αντιδράσεων που κάνουν τους μύες να συστέλλονται. Επίσης θερμότητα παράγεται κατά την πέψη των τροφών που τρώμε.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ο μεταβολικός μας ρυθμός αυξάνεται και καίμε περισσότερες θερμίδες. Για κάθε πτώση της θερμοκρασίας του σώματος κατά 1 βαθμό, ο μεταβολικός μας ρυθμός μπορεί να μειωθεί περισσότερο από 7%. Αυτό σημαίνει ότι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός για κάποιον σε θερμοκρασία σώματος 38 βαθμούς Κελσίου (το υψηλό όριο του φυσιολογικού) είναι έως και 30% υψηλότερος από ό,τι αν η θερμοκρασία ήταν 36 βαθμούς Κελσίου (το χαμηλό άκρο). 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αλλαγή του φυσικού περιβάλλοντος μπορεί να αλλάξει αρκετά τον τρόπο λειτουργίας του σώματος και να επηρεάσει τόσο την υγεία όσο και τη φυσική κατάσταση. Εάν λοιπόν παίρνετε βάρος και δεν είστε σίγουροι το γιατί, ελέγξτε τον θερμοστάτη όπου ζείτε ή εργάζεστε.

Τα περισσότερα γραφεία τείνουν να διατηρούνται κοντά στους 20 βαθμούς Κελσίου. Γι' αυτό τόσοι πολλοί από τους συναδέλφους σας παραπονιούνται ότι κρυώνουν, φορούν πουλόβερ ή μπουφάν. Αυτό είναι ένα κρύο περιβάλλον για τις περισσότερες γυναίκες -και αρκετούς άνδρες-  που κάθονται σε ένα γραφείο όλη την ημέρα. Αλλά είναι κάτι παραπάνω από άβολο. Δεν είναι υγιές. Η σωστή θερμοκρασία δωματίου είναι εκεί που νιώθετε άνετα: ούτε πολύ ζεστά, ούτε πολύ κρύα. Είναι μεταξύ 22 και 27 βαθμών Κελσίου σε μέτρια υγρασία, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 18 ή έως 29.

Διαβάστε ακόμη...