Για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενημερώθηκε ο υπ. Υγείας

 
Επίσκεψη στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλειας (Η.ΔΙ.Κ.Α.) πραγματοποίησε o υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας, Γ. Πάγκαλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Χ. Χάλαρη, για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.


Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. ενημέρωσαν τον υπουργό και για τις παρεμβάσεις και τις παραμέτρους που έχουν ήδη ενσωματωθεί, αλλά και αυτές που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, καθώς και για τα συστήματα μηχανογράφησης των νοσοκομείων.

Το σύστημα εβδομαδιαίας παρακολούθησης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα έχει τη δυνατότητα άντλησης στοιχείων σε εβδομαδιαία βάση σχετικά με τον όγκο της συνταγογράφησης, το πλήθος των ασφαλισμένων, το ύψος της συμμετοχής των ασφαλισμένων και την εβδομαδιαία δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων. Με αυτόν τον τρόπο, για πρώτη φορά υπάρχει πλήρης και σαφής εικόνα για τη συνταγογραφική συμπεριφορά των επαγγελματιών Υγείας και το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον υπουργό, 4.000.000 είναι ο μέσος μηνιαίος όγκος συνταγών που εκτελέστηκαν το τελευταίο εξάμηνο του 2012, συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Τονίστηκε το γεγονός πως το μέσο κόστος ανά συνταγή παρουσίασε σημαντική μείωση το Δεκέμβριο, περίπου κατά 20% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012, αγγίζοντας τα περίπου τα 36 ευρώ, γεγονός βέβαια που συνδυάζεται και με τη μείωση της τιμής του φαρμάκου και την εισαγωγή της δραστικής ουσίας. Το 50% του αριθμού των συνταγών εκδίδεται από ιατρούς παθολόγους και γενικούς ιατρούς, ενώ η μεγαλύτερη δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία ανά ασφαλισμένο προέρχεται από την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και αγγίζει τα 235 ευρώ συνολικά για το 2ο εξάμηνο του 2012, ακολουθεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και στην τελευταία θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου ο κάθε ασθενής κόστισε 166 ευρώ. Επίσης, 10-11 συνταγές εκτελέστηκαν κατά μέσο όρο σε ένα εξάμηνο για κάθε ασφαλισμένο.

Τέλος, ο υπουργός ευχαρίστησε για τις μέχρι τώρα προσπάθειες των εργαζομένων στην Η.ΔΙ.Κ.Α και έδωσε κατευθύνσεις για δράσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *