Για όσους υποφέρουν από ίλιγγο

9A4AC18CC8251EEC857CC8782607082E.jpg

  Σχεδόν όλοι μετά τα 50 χρόνια τους παθαίνουν κάποιο επεισόδιο ιλίγγου. Δεν είναι ασθένεια, αλλά σύνδρομο. Μια ομάδα δηλαδή από συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε πολλές παθήσεις από διάφορες αιτίες.

Ο καλύτερος τρόπος για να τον αντιμετωπίσει κανείς είναι να ξαπλώσει στο κρεβάτι του και στη συνέχεια ο γιατρός θα αποφασίσει αν χρειάζονται ή όχι ειδικές εξετάσεις.

Τι είναι:

Ο ίλιγγος είναι μια ψευδαίσθηση κίνησης, ένα αίσθημα απώλειας. Η αίσθηση που έχει κάποιος πιστεύοντας ότι περιστρέφεται γύρω από τα αντικείμενα ή ότι τα αντικείμενα περιστρέφονται γύρω από αυτόν ή ακόμα ότι πέφτει.

Παρόλο που πρόκειται για σύμπτωμα που μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες, ο ίλιγγος οφείλεται κυρίως σε διαταραχή στο σύστημα που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία του σώματός μας.

Ποια όργανα, όμως, διασφαλίζουν την ισορροπία αυτή; Κυρίως ο λαβύρινθος του αφτιού. Αλλά μεγάλη είναι και η συμμετοχή της όρασης, της ενδοβάθιας αισθητικότητας στις αρθρώσεις, τους μυς και τους τένοντες, καθώς και της ακοής.

Αίτια

Σχεδόν κάθε πάθηση μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο. Επομένως, οι αιτίες που τον προκαλούν είναι πάρα πολλές.

Βέβαια, κάθε διαταραχή της ισορροπίας δεν σημαίνει ότι συνοδεύεται και από ίλιγγο. Συνήθως ο ίλιγγος εμφανίζεται μαζί με κάποια άλλα συμπτώματα, όπως τάση για εμετό ή καμιά φορά και διαρροϊκές κενώσεις.

Συχνά μάλιστα δεν οφείλεται σε παθολογική κατάσταση, αλλά σε ασυνήθιστες ή ακραίες στάσεις του σώματος, όπως για παράδειγμα μπροστά σε έναν γκρεμό ή στον τροχό περιστροφής στα λούνα παρκ. Ίλιγγος από τέτοια αιτία μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Η πιο συνηθισμένη μορφή

Ο αιμοδυναμικός ίλιγγος είναι η πιο συνηθισμένη του μορφή. Αυτός οφείλεται στην κακή αγγείωση του κεντρικού εγκεφαλικού στελέχους από περιορισμό της κυκλοφορίας στην αρτηρία που περνάει μέσα από τη σπονδυλική στήλη και καταλήγει στην περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την ισορροπία του σώματος. Από την αρτηρία αυτή παίρνει αίμα και ο λαβύρινθος, ο οποίος παρουσιάζει υπολειτουργία όταν ισχαιμεί η αρτηρία.

Στην παραπάνω περίπτωση πιθανώς να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως η αίσθηση θάμπους, δυσκολία στην ομιλία ή και μερικά άλλα μικροεγκεφαλικά συμπτώματα, τα οποία όμως είναι παροδικά.

Η έγκαιρη αξιολόγηση τέτοιων συμπτωμάτων βοηθά το γιατρό να επισημάνει τη στένωση, ώστε να επέμβει για τη διεύρυνση της αρτηρίας κι έτσι να προληφθεί τυχόν εγκεφαλικό επεισόδιο. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν σημαίνει ότι όποιος πάθει τέτοιου είδους ίλιγγο απειλείται και από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Θεραπεία

Συνήθως για να αντιμετωπίσει κανείς έναν ίλιγγο δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να ξαπλώσει στο κρεβάτι του, έτσι ώστε να ανακουφίζεται. Σε περίπτωση που η ενόχληση επαναλαμβάνεται ή συνοδεύεται και από κάποια άλλα συμπτώματα, τότε θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του γιατρού, ο οποίος με την κλινική εξέταση του ασθενούς αλλά και με κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις θα διαπιστώσει την αιτία που προκάλεσε τον ίλιγγο.

Πιθανώς ο γιατρός για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων να συστήσει κάποια φάρμακα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο ασθενής με τη λήψη τους είναι σε θέση να πάει στη δουλειά του. Αντίθετα, το σωστό είναι να μείνει στο κρεβάτι και να ηρεμήσει.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι συνήθως συντηρητική και μόνο σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων γίνονται και χειρουργικές επεμβάσεις. Κυρίως σε περιπτώσεις όπου ο ίλιγγος οφείλεται σε φλεγμονή του αφτιού, για παράδειγμα σε μια οξεία ή χρόνια ωτίτιδα που προχωρεί προς το λαβύρινθο. Σ’ αυτή την περίπτωση όχι μόνο επιβάλλεται η χειρουργική αντιμετώπιση, αλλά απαιτείται επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Προσοχή!

Όταν κάποιος που υποφέρει από χρόνια ωτίτιδα παρουσιάσει ίλιγγο, πρέπει να επισκεφθεί επειγόντως το γιατρό, διότι υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να καταστραφεί τελείως το όργανο της ακοής, αλλά και να προχωρήσει η φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Πηγή: belife.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *